Ο Βρετανός πρέσβης στις ΗΠΑ ρίχνει «άγριο θάψιμο» στον Τραμπ σε έγγραφα που διέρρευσαν στον Τύπο

Ο Βρετανός πρέσβης στις ΗΠΑ ρίχνει «άγριο θάψιμο» στον Τραμπ σε έγγραφα που διέρρευσαν στον Τύπο

Φέρεται να αποκαλεί τον Τραμπ ανίκανο και ανασφαλή, ενώ προειδοποιεί ότι προεδρία του μπορεί να καταλήξει στον απόλυτο εξευτελισμό

Ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ φέρεται να αναφέρθηκε με άκρως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στον Ντόναλντ Τραμπ και την διοίκησή του, σύμφωνα με διπλωματικά έγραφα που «διέρρευσαν» σε βρετανικό μέσο.

Διαβάστε επίσης: Αυτός είναι ο τελευταίος κάτοικος του Τσέρνομπιλ - Η απίστευτη ιστορία του (Φώτος)

Είδικότερα, σύμφωνα με τα μυστικά υπομνήματα και τηλεγραφήματα που δημοσίευσε η Mail on Sunday, ο Κιμ Ντάροχ, ένας από τους πιο έμπειρους διπλωμάτες της Βρετανίας, αναφέρει ότι η περίοδος διακυβέρνησης του Τραμπ μπορεί να καταλήξει σε φιάσκο και στον απόλυτο εξευτελισμό του Αμερικανού προέδρου.

«Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η διοίκηση πρόκειται να γίνει πιο φυσιολογική, λιγότερο δυσλειτουργική, λιγότερο απρόβλεπτη, λιγότερο διχασμένη, λιγότερο αδέξια και ανίκανη διπλωματικά», φέρεται να έγραψε ο Ντάροχ σε ένα ενημερωτικό υπόμνημα, σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα.

Όπως αναφέρει η Mail on Sunday, ο Βρετανός πρέσβης χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς και για τον ίδιο τον Τραμπ, ο οποίος έγινε δεκτός από τη Βασίλισσα Ελισάβετ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον περασμένο μήνα. Ειδικότερα, φέρεται να τον αποκάλεσε ανασφαλή και ανίκανο. Σε ένα υπόμνημα που εστάλη μετά την επίμαχη επίσκεψη, o πρεσβευτής αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και η ομάδα του εντυπωσιάστηκαν από τη φιλοξενία των Βρετανών, αλλά προειδοποιεί το Λονδίνο να μην περιμένει πολλά, αφού για τον Τραμπ προτεραιότητα έχει πάντα η προάσπιση των αμερικανικών συμφερόντων.

Επίσης, ο Ντάροχ αναφέρει ότι τα αμερικανικά δημοσιεύματα για άγριους καυγάδες και χάος στον Λευκό Οίκο, που διαψεύδει κατηγορηματικά ο Τραμπ αποκαλώντας τα fake news, σε μεγάλο βαθμό ευσταθούν.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντάροχ τοποθετήθηκε στο πόστο του Βρετανού πρέσβη στις ΗΠΑ το 2016, προτού ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος. Τα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα καλύπτουν μια περίοδο από 2017 μέχρι σήμερα.

Το Foreign Office, στην πρώτη του δήλωση, δεν διέψευσε την αυθεντικότητα των υπομνημάτων.

«Οι Βρετανοί πολίτες περιμένουν από τους πρεσβευτές μας να παρέχουν στους βουλευτές μια ειλικρινή, ωμή αξιολόγηση της πολιτικής κατάστασης στη χώρα που βρίσκονται. Οι απόψεις τους δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα της απόψεις των βουλευτών ούτε και της κυβέρνησης. Τους πληρώνουμε για να είναι ειλικρινείς. Η ομάδα μας στην Ουάσινγκτον έχει ισχυρούς δεσμούς με τον Λευκό Οίκο και αναμφίβολα αυτοί δεν θα επηρεαστούν από κακόβουλες συμπεριφορές», είπε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, όταν ρωτήθηκε για πιθανές επιπτώσεις των αποκαλύψεων.

Πηγή: protothema.gr