Κατολίσθηση προκάλεσε τον θάνατο τριών λουομένων στην Καλιφόρνια (Βίντεο)

Κατολίσθηση προκάλεσε τον θάνατο τριών λουομένων στην Καλιφόρνια (Βίντεο)

Τι αναφέρει ο γεωλόγος για την κατολίσθηση

Τρεις άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο σε παραλία της Εντσινίτας στην Καλιφόρνια, έπειτα από κατολίσθηση και συνακόλουθη πτώση βράχων που τους καταπλάκωσε σε διάσημο τουριστικό θέρετρο των ΗΠΑ.

Ενα άτομο έχασε τη ζωή του ακαριαία, ενώ άλλοι δύο ξεψύχησαν κατά τη μεταγωγή τους στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες από τις Αρχές της αμερικανικής πόλης. Δυο ακόμη άνθρωποι ανασύρθηκαν από τους σορούς των βράχων και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ελαφριά τραύματα.

Η κατολίσθηση στον βράχο συνέβη την Παρασκευή με τους πυροσβέστες να ειδοποιούνται κατά τις 3 το μεσημέρι. «Είμαστε συντετριμμένοι από την σημερινή τραγωδία και οι καρδιές μας βρίσκονται με τα θύματα και τις οικογένειές τους» δηλώνει η δήμαρχος της Εντσιτίτας Κάθριν Μπλάσκπιρ. «Είμαστε κοντά τους για να βοηθήσουμε με κάθε πιθανό τρόπο. Οι μηχανικοί και η υπηρεσία δημόσιας ασφαλείας του δήμου εργάζονται ώστε να εξακριβώσουν τα αίτια της κατολίσθησης.

Τι αναφέρει ο γεωλόγος για την κατολίσθηση

Αμερικανός γεωλόγος που βρέθηκε σε δελτίο ειδήσεων αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού εστίασε στο γεγονός πως στις άκρη των βράχων υπήρχα παχύφυτα (τα αποκάλεσε στα αγγλικά ice plant) τα οποία μπορεί να μην κάνουν βαθιές ρίζες, ούτε να είναι ιδιαίτερα ογκώδη, ωστόσο όπως εξήγησε έχουν αρκετό βάρος. «Αν θέλεις να αντιμετωπίσεις ενδεχόμενη πυρκαγιά, τα παχύφυτα είναι ιδανική επιλογή, ωστόσο σε ό, τι αφορά στις κατολισθήσεις (την σταθερότερα του εδάφους) δεν είναι και ότι καλύτερο» είπε χαρακτηριστικά ο Πατ Αμποτ.

Ο κ. Αμποτ εξήγησε πως πολλές φορές δεν απαιτείται κάποιο συγκεκριμένο φυσικό φαινόμενο για να προκληθεί η κατολίσθηση. Μικρές αλλαγές, σιγά, σιγά, αν τις πολλαπλασιάσει κανείς με εκατοντάδες χρόνια οδηγούν σε παρόμοια αποτελέσματα.
Πηγή: iefimerida.gr