Το μυστήριο της Μάτα Χάρι – Γιατί έγινε κατάσκοπος και τι σημαίνει το όνομά της (Φώτος)

Το μυστήριο της Μάτα Χάρι – Γιατί έγινε κατάσκοπος και τι σημαίνει το όνομά της (Φώτος)

Από εξωτική χορεύτρια, έγινε κατάσκοπος και κατέληξε στο εκτελεστικό απόσπασμα

Η Margaretha Geertruida Zelle (Μαργαρίτα–Γερτρούδη Ζίλε) έγινε διάσημη με το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο, ως Μάτα Χάρι. Γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου 1876 στο Λιβάρντεν της Ολλανδίας. Εκεί έζησε χαρούμενα παιδικά χρόνια και ως κόρη εύπορου επιχειρηματία είχε καλή μόρφωση.

ΕΔΩ όλες οι ειδήσεις στην κατηγορία ΚΟΣΜΟΣ

matahari7.jpg

Σε ηλικία 19 ετών, το 1895 παντρεύτηκε τον αξιωματικό του ολλανδικού αποικιακού στρατού, Rudolf MacLeod, και μετακόμισε μαζί του στην Ινδονησία. Εκεί ξεκίνησε να μαθαίνει τοπικούς χορούς και συμμετείχε σε μια χορευτική ομάδα.

Τότε διάλεξε και το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο. Στην τοπική διάλεκτο, Μάτα Χάρι σημαίνει «το μάτι της μέρας».

Ο γάμος της με τον Ολλανδό αξιωματικό δεν κράτησε πολύ. Μετά το χωρισμό της, εγκατέλειψε την Ινδονησία και πήγε στο Παρίσι. Στην αρχή εργαζόταν σε τσίρκο ως ακροβάτρια σε νούμερα με άλογα και πόζαρε ως μοντέλο για καλλιτέχνες. Το 1905, είχε ήδη ξεκινήσει την καριέρα της ως εξωτική χορεύτρια.

Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε σχέση με έναν Ρώσο πιλότο, τον Vadim Maslov, ο οποίος είχε σταλεί με τις ρωσικές δυνάμεις στο Δυτικό Μέτωπο. Ο πιλότος τραυματίστηκε σοβαρά σε μια αερομαχία με τους Γερμανούς. Η Μάτα Χάρι προσπάθησε να τον επισκεφθεί στο νοσοκομείο. Επειδή όμως ήταν πολίτης ουδέτερης χώρας, δεν επιτρεπόταν να βρεθεί κοντά στο μέτωπο. Η γαλλική υπηρεσία πληροφοριών είδε στη Μάτα Χάρι τον ιδανικό κατάσκοπο. Της είπαν ότι θα έπαιρνε άδεια να επισκεφθεί τον Maslov, εάν συμφωνούσε να κατασκοπεύει τους Γερμανούς.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Πριν από τη λήξη του πολέμου, η Μάτα Χάρι κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ της Γερμανίας, χωρίς όμως να υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις εναντίον της. Τον Οκτώβριο του 1917 οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Πηγή: Newsbomb.gr