O «πόλεμος των πυραύλων»: Ρωσία και Κίνα ζήτησαν σύγκληση από το Σ.Α. για τους αμερικανικούς «Κρουζ»

O «πόλεμος των πυραύλων»: Ρωσία και Κίνα ζήτησαν σύγκληση από το Σ.Α. για τους αμερικανικούς «Κρουζ»

Θεωρούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη

Η Ρωσία και η Κίνα ζήτησαν να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σήμερα Πέμπτη για να συζητηθούν "οι δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ για τα σχέδια κατασκευής και ανάπτυξης πυραύλων μέσου βεληνεκούς", σύμφωνα με το κείμενο του αιτήματός τους, που επικαλούνται τα πρακτορεία ειδήσεων Ρόιτερς και Νέα Κίνα.
 
 
Μόσχα και Πεκίνο θέλουν το 15μελές ΣΑ να εντάξει το θέμα αυτό στην ατζέντα των "απειλών για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια" και ζητούν επίσης η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ και ύπατη εκπρόσωπός του για ζητήματα αφοπλισμού, η Ιζούμι Νακαμίτσου, να ενημερώσει τα κράτη-μέλη. Το Πεντάγωνο γνωστοποίησε τη Δευτέρα ότι εκτόξευσε δοκιμαστικά έναν πύραυλο Κρουζ με συμβατική γόμωση που έπληξε τον στόχο του αφού διένυσε πάνω από 500 χιλιόμετρα. Επρόκειτο για την πρώτη τέτοια δοκιμή αφότου οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη διμερή συνθήκη της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που απαγόρευσε τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσους βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) τη 2α Αυγούστου.
 
Ο Αμερικανός υπουργός Aμυνας Μαρκ λσπερ, ερωτηθείς από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News εάν και κατά πόσον η δοκιμή αυτού του πυραύλου είχε σκοπό να σταλεί μήνυμα στην Κίνα, τη Ρωσία ή τη Βόρεια Κορέα, απάντησε ότι η βασική ανησυχία της Ουάσινγκτον είναι η Κίνα. "Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι, αν χρειαστεί, θα έχουμε τη δυνατότητα αποτροπής της κακής συμπεριφοράς της Κίνας, διαθέτοντας [πυραύλους] ικανούς να πλήξουν [στόχους] σε μέσες αποστάσεις", απάντησε.
 
sb 252863 126808 type13262
 
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αυστραλία νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Άσπερ τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης πυραύλων επιφανείας μέσου βεληνεκούς στην Ασία σχετικά σύντομα. Ο λσπερ ερωτήθηκε επίσης για το δυστύχημα κατά τη διάρκεια δοκιμής πυραύλου στη Ρωσία αυτόν τον μήνα, που Αμερικανοί ειδικοί θεωρούν πως συνδεόταν με το πρόγραμμα κατασκευής υπερηχητικών πυραύλων Κρουζ του Κρεμλίνου. "Είναι καθαρό ότι προσπαθούν να επεκτείνουν το στρατηγικό πυρηνικό οπλοστάσιό τους για να αντιμετωπίσουν τις ΗΠΑ", απάντησε ο Αμερικανός υπουργός Aμυνας 
 
 
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να αναπτύξουν νέου τύπου πυραύλους Κρουζ στη Ρουμανία και στην Πολωνία, σενάριο που χαρακτήρισε απειλή στην οποία η Μόσχα θα είναι αναγκασμένη να αντιδράσει. Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν ότι δεν σχεδιάζουν να αναπτύξουν άμεσα νέους πυραύλους επιφανείας στην Ευρώπη.
 
 Η δοκιμή του πυραύλου που έγινε αυτή την εβδομάδα ήταν απαγορευμένη βάσει της INF, η οποία απαγόρευσε όλους τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς (500-5.500 χιλιομέτρων), άρα τη δυνατότητα να εξαπολυθούν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα πλήγματα με πυρηνικά όπλα. Η Κίνα, η οποία δεν εντάχθηκε ποτέ στην INF, διαθέτει ευρύ οπλοστάσιο τέτοιων πυραύλων. Η Ουάσινγκτον αποχώρησε από την ιστορική συμφωνία του 1987 καταγγέλλοντας ότι η Μόσχα την παραβίαζε, πράγμα που η ρωσική κυβέρνηση αρνείται. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε την Τρίτη ότι η δοκιμή των ΗΠΑ δείχνει πως η Ουάσινγκτον πυροδοτεί νέα κούρσα εξοπλισμών και επιδιώκει τη σύγκρουση, κάνοντας λόγο για σοβαρές συνέπειες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.
 
 
Πηγές: (ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Xinhua/ΑΧΡ)