Διάγγελμα Τζόνσον: Δεν υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσουμε το Brexit - Διαφορετικά εκλογές

Διάγγελμα Τζόνσον: Δεν υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσουμε το Brexit - Διαφορετικά εκλογές

«Δεν θα ανατρέψουμε το δημοψήφισμα, δεν θα γυρίσουμε πίσω»

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία, όπου τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη πολιτικό θρίλερ μετά την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να βάλει «λουκέτο» στο Κοινοβούλιο πυροδοτώντας σφοδρές αντιδράσεις και ογκώδεις διαδηλώσεις, με τους πολίτες να κάνουν λόγο για πραξικοπηματικού τύπου πολιτική και δημοκρατικό ατόπημα. Έξω από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, o Bρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του για de facto Brexit, με ή χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.

Ύστερα από πολύωρη υπουργική σύσκεψη, εν μέσω σεναρίων για πρόωρες εκλογές, ο Τζόνσον διεμηνυσε ότι δεν θα ζητήσει από την ΕΕ παράταση για το Brexit.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα καθυστέρηση του Brexit επιδιώκουν «αντάρτες» βουλευτές στη Βρετανία

 «Δεν θα ανατρέψουμε το δημοψήφισμα, δεν θα γυρίσουμε πίσω» τόνισε ο επικεφαλής των Συντηρητικών. 

Αυτό σημαίνει ότι εράν δεν πετύχει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, τότε ο Μπόρις Τζόνσον θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές οι οποίες, όπως εκτιμά το BBC, θα διεξαχθούν στις 14 Οκτωβρίου. 

 Οι βουλευτές που είναι ενάντιοι στα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit θα επιδιώξουν να περάσουν έναν νόμο που θα εξαναγκάζει τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητήσει την αναβολή της ημερομηνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις 31 Ιανουαρίου 2020, σύμφωνα με ένα αντίγραφο του σχεδίου νόμου που δημοσιεύτηκε στο Twitter από έναν από τους συντάκτες του.
 

Το νομοσχέδιο θα απαιτεί από τον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ να αναβληθεί το Brexit, αν, έως τις 19 Οκτωβρίου δεν έχει κατορθώσει να επιτύχει μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ή δεν έχει λάβει την έγκριση της βουλής για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Ο σκοπός αυτού του νομοσχεδίου είναι να διασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει από τις ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς μια συμφωνία, εκτός και αν το Κοινοβούλιο συναινέσει».

Πηγή: protothema.gr