Σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου

Σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου

Σε ισχύ από σήμερα το βράδυ

Από το τέλος των σημερινών συνεδριάσεων θα αρχίσει η ισχύς της αναστολής λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΚΟΣΜΟΣ ΕΔΩ

Η αναστολή που αποφάσισε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα διαρκέσει έως τις 14 Οκτωβρίου. Το κοινοβούλιο θα ανοίξει τότε με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Η πρωτόγνωρα μεγάλη διάρκεια της διακοπής λειτουργίας του κοινοβουλίου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με πολιτικούς και πολίτες να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.

Δύο πρωτόδικες αποφάσεις, ωστόσο, σε Εδιμβούργο και Λονδίνο, έκριναν σύννομη την απόφαση του πρωθυπουργού Τζόνσον. Αμφότερες οι υποθέσεις θα εξεταστούν ξανά από ανώτερο δικαστήριο κατόπιν έφεσης από τους ενάγοντες.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Ο κ. Τζόνσον κατηγορήθηκε ότι θέλησε με την αναστολή να περιορίσει το περιθώριο ελιγμών των βουλευτών εναντίον του no deal στο Brexit. Παρόλα αυτά, με υπερκατεπείγουσα διαδικασία οι βουλευτές κατάφεραν να εγκρίνουν νομοσχέδιο που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει νέα τρίμηνη αναβολή του Brexit από τους Ευρωπαίους.

Πηγή: ΚΥΠΕ