Καταιγιστικές εξελίξεις στη Βρετανία: Παραιτείται ο πρόεδρος της Βουλής

Καταιγιστικές εξελίξεις στη Βρετανία: Παραιτείται ο πρόεδρος της Βουλής

Μετά την απόρριψη του «no deal» από Βουλή Κοινοτήτων και Βουλή των Λόρδων - Και με το νόομο πλέον θα δοθεί τρίμηνη παράταση στο Brexit μετά την έγκριση από τη βασίλισσα Ελισάβετ στο νομοσχέδιο που μπλοκάρει το άτακτο Brexit

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πολιτικό θρίλερ στη Βρετανία, με τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου να τερματίζει τη δεκαετή θητεία του και να ανακοινώνει την παραίτησή του, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει τη συγκεκριμένη ιδιότητα στις επόμενες εκλογές ή στις 31 Οκτωβρίου, όποιο από τα δύο γεγονότα συμβεί πρώτο. Με αγωνία αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του Μπόρις Τζόνσον η πολιτική τύχη του οποίου κρέμεται από μια λεπτή κλωστή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε το νομοσχέδιο για το «μπλοκάρισμα» του no deal Brexit

Ανακοίνωσε ότι δεν θα αμφισβητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αν το Κοινοβούλιο ψηφίσει σήμερα υπέρ αυτής.

Αν, όπως αναμένεται, οι βουλευτές καταψηφίσουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, θα υποβάλει την παραίτησή του στις 31 Οκτωβρίου, την προγραμματισμένη ημερομηνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Νωρίτερα η Βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε την έγκρισή της στη νομοθετική ρύθμιση που μπλοκάρει το άτακτο Brexit, γεγονός που ανατρέπει τα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για de facto αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, εάν δεν βρεθεί συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, τότε η ημερομηνία του «διαζυγίου» παρατείνεται κατά τρεις μήνες.

Πηγή: protothema.gr