Κομισιόν: Το ΗΒ δεν έχει υποβάλει ακόμα καμία εναλλακτική για το backstop

Κομισιόν: Το ΗΒ δεν έχει υποβάλει ακόμα καμία εναλλακτική για το backstop

Aπολογιστικό το γεύμα με Τζονσον

Στη διευκρίνιση ότι το ΗΒ δεν έχει υποβάλει ακόμα καμία εναλλακτική για το backstop, προχώρησε σήμερα η Κομισιόν, με γραπτή ανακοίνωση, μετά το "απολογιστικό", όπως απεδείχθη γεύμα εργασίας του Προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Πρωθυπουργό ου ΗΒ ΜπόριςΤζονσον.

Συγκεκριμένα, στη γραπτή δήλωση αναφέρεται: "ο Πρόεδρος Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός Τζόνσον είχαν σήμερα ένα γεύμα εργασίας στο Λουξεμβούργο".

Διαβάστε επίσης: Επισήμως υπέρ της ακύρωσης του Brexit οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες

"Στόχος της συνάντησης ήταν να γίνει απολογισμός των συνεχιζόμενων τεχνικών συνομιλιών μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου και να συζητηθούν τα επόμενα βήματα", σημειώνεται.

"Ο Πρόεδρος Γιούνκερ υπενθύμισε ότι είναι ευθύνη του Ηνωμένου Βασιλείου να υποβάλει νομικά λειτουργικές λύσεις συμβατές με τη Συμφωνία Απόσυρσης", τονίζεται. 

"Ο Πρόεδρος Γιούνκερ υπογράμμισε τη συνεχή προθυμία και την ετοιμότητα της Κομισιόν να εξετάσει κατά πόσον τέτοιες προτάσεις πληρούν τους στόχους του συστήματος τελευταίας  καταφυγής (backstop)", αναφέρει η ίδια γραπτή ανακοίνωση, ξεκαθαρίζοντας: "τέτοιες προτάσεις δεν έχουν ακόμη υποβληθεί".

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΚΟΣΜΟΣ ΕΔΩ

Η Κομισιόν σημειώνει  δε ότι "θα παραμείνει διαθέσιμη για εργασία 24 ώρες το εικοσιτετράωρο" και "ο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο στη διαδικασία".

"Οι χώρες της ΕΕ27 παραμένουν ενωμένες" ξεκαθαρίζει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται τέλος ότι Πρόεδρος Γιούνκερ συνοδευόταν στο γεύμα από τον Επικεφαλής Διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ και θα μεταβεί αργότερα στο Στρασβούργο όπου θα απευθυνθεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη το πρωί.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του Τζόνσον από το Λουξεμβούργο έλεγε ότι "ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος Γιούνκερ πραγματοποίησαν εποικοδομητική συνάντηση το μεσημέρι. Οι αρχηγοί κατέγραψαν τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ της ομάδας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Task force του άρθρου 50. Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε εκ νέου τη δέσμευσή του για τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής / Μπέλφαστ και την αποφασιστικότητά του να καταλήξει σε συμφωνία με την αφαίρεση του backstop, την οποία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν οι Βρετανοί βουλευτές. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης ότι δεν θα ζητήσει παράταση και θα βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου".

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Ανέφερε ακόμα ότι: ""οι ηγέτες συμφώνησαν ότι οι συζητήσεις πρέπει να ενταθούν και ότι οι συναντήσεις θα γίνουνται σύντομα σε καθημερινή βάση. Συμφωνήθηκε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να διεξαχθούν επίσης σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ του Μ.Μπαρνιέ και του γραμματέα του Brexit, ενώ θα συνεχιστούν και οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Γιούνκερ και του Πρωθυπουργού "