Τζόνσον: Δεν είναι εξασφαλισμένη η νέα συμφωνία με την ΕΕ

Τζόνσον: Δεν είναι εξασφαλισμένη η νέα συμφωνία με την ΕΕ

ΟΤζόνσον είπε ότι έχει γίνει «πολλή δουλειά» τις τελευταίες έξι εβδομάδες επί νέων προτάσεων για αντικατάσταση του backstop

Την ανάγκη να υπάρξει «κίνηση από την πλευρά της ΕΕ» και «πραγματικά να επιταχυνθεί» η προσπάθεια για μια νέα συμφωνία στο Brexit επισήμανε σε δηλώσεις του από το Λουξεμβούργο ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ξαβιέρ Μπετέλ, αφού πρώτα είχε γεύμα εργασία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Ο κ. Τζόνσον είπε ότι έχει γίνει «πολλή δουλειά» τις τελευταίες έξι εβδομάδες επί νέων προτάσεων για αντικατάσταση του backstop για τα σύνορα στην Ιρλανδία, παρά τις προηγούμενες δηλώσεις της Κομισιόν για μη υποβολή εφαρμόσιμων προτάσεων από τη βρετανική πλευρά.

Επισήμανε παρόλα αυτά ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε μια «δύσκολη στιγμή», προσθέτοντας ότι δε θέλει να δώσει την εντύπωση πως μια νέα συμφωνία είναι απαραίτητα εξασφαλισμένη. «Θα απαιτηθεί σκληρή δουλειά», είπε.

Συμπλήρωσε ότι υπάρχει «ακριβώς ο σωστός χρόνος» για να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αλλά επανέλαβε ότι αν αυτό δε σταθεί δυνατό, η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου έστω κα8 χωρίς συμφωνία.

Ο κ. Τζόνσον δεν παρέστη στη συνέντευξη Τύπου με τον κ. Μπετέλ μετά από τη συνάντησή τους. Η Ντάουνινγκ Στριτ εξήγησε ότι λόγω του θορύβου που έκανε το συγκεντρωμένο πλήθος ζητήθηκε από τους αρμοδίους η συνέντευξη Τύπου να γίνει σε εσωτερικό χώρο, κάτι που δεν κατέστη δυνατό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΚΟΣΜΟΣ ΕΔΩ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σχολίασε ότι «δε θα ήταν δίκαιο» για τον οικοδεσπότη του να γίνει η συνέντευξη Τύπου με τόσο θόρυβο.

Ωστόσο, ο κ. Μπετέλ μίλησε στον Τύπο μόνος του και εμφανώς εκνευρισμένος τόνισε ότι δεν πρέπει να κατηγορείται η ΕΕ για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει από μόνο του το Ηνωμένο Βασίλειο με το Brexit.

Πηγή: ΚΥΠΕ