Εν αναμονή απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την αναστολή της Βουλής η Βρετανία

Εν αναμονή απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την αναστολή της Βουλής η Βρετανία

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη ακροαματική διαδικασία περί της νομιμότητας της αναστολής των εργασιών του βρετανικού κοινοβουλίου στο Ανώτατο Δικαστήριο

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη ακροαματική διαδικασία περί της νομιμότητας της αναστολής των εργασιών του βρετανικού κοινοβουλίου στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΚΟΣΜΟΣ ΕΔΩ

Η πρόεδρος της 11μελούς έδρας λαίδη Χέιλ είπε κλείνοντας τη συνεδρίαση ότι «δεν είναι εύκολη» υπόθεση και υποσχέθηκε ότι η απόφαση θα ληφθεί όσο πιο σύντομα είναι ανθρωπίνως δυνατό.

Ο νομικός εκπρόσωπος των εναγόντων ζήτησε σε περίπτωση που η απόφαση του πρωθυπουργού Τζόνσον κριθεί παράνομη, το δικαστήριο να δηλώνει ρητώς ότι θα πρέπει να επανασυγκληθεί το κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως, σε γραπτό υπόμνημα που κατέθεσε στο δικαστήριο η κυβέρνηση δηλώνεται ότι ακόμα και σε περίπτωση που η αναστολή κριθεί παράνομη, ο πρωθυπουργός διατηρεί το διακριτικό δικαίωμα να αποφασίσει νέα αναστολή του κοινοβουλίου, ανάλογα και με το σκεπτικό της δικαστικής ετυμηγορίας.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης ημέρας της διαδικασίας ο πρώην πρωθυπουργός σερ Τζον Μέιτζορ υπέβαλε μέσω δικηγόρου προφορικό υπόμνημα, με το οποίο υποστήριξε πως το κίνητρο του Μπόρις Τζόνσον για την αναστολή ήταν να σιγήσει το κοινοβούλιο και ως εκ τούτου η απόφασή του θα πρέπει να κηρυχθεί παράνομη.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Η γραμμή υπεράσπισης της κυβέρνησης στη διαδικασία ήταν ότι πρόκειται για νόμιμη πολιτική απόφαση, την οποία η δικαιοσύνη είναι αναρμόδια να κρίνει.

Πηγή: ΚΥΠΕ