Απογοήτευση στην Άγκυρα – «Πόρτα» Τραμπ στον Ερντογάν

Απογοήτευση στην Άγκυρα – «Πόρτα» Τραμπ στον  Ερντογάν

Ο λόγος της απόρριψης συνάντησης

Απογοήτευση επικρατεί στην τουρκική αποστολή που έχει μεταβεί στις ΗΠΑ για την 74η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καθώς -όπως φαίνεται- ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να δει επισήμως τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.
 
Σε ένα… γεύμα ελπίζει πλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να του εκθέσει τις τουρκικές θέσεις για μία σειρά από ζητήματα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος και το επιτελείο του δεν επιθυμούν επίσημη διμερή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, όπως διέρρευσε τουλάχιστον σήμερα ο πολύ γνωστός και έγκριτος Τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας Μουράτ Γετκίν.
 
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τούρκος δημοσιογράφος, που οι πηγές του σπάνια διαψεύδονται:
 
 
«Όταν χθες το βράδυ διαφάνηκε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα είναι ανάμεσα στους ηγέτες που θα δει επισήμως ο Αμερικανός πρόεδρος στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, μόνη ελπίδα για συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ τού απέμεινε ένα γεύμα που θα παρατεθεί στις 25 Σεπτεμβρίου από το Τουρκοαμερικανικό Συμβούλιο».
 
Το τηλεφώνημα που έγινε χθες βράδυ μεταξύ Ερντογάν - Τραμπ προκάλεσε αρκετές απορίες, όταν σε λίγες ώρες/ημέρες –όπως τουλάχιστον διατυμπάνιζε η Άγκυρα- ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντούσε τον Αμερικανό πρόεδρο για να ανοίξουν όλη τη «βεντάλια» των θεμάτων, από Συρία και εξοπλιστικά μέχρι ανατ. Μεσόγειο. Το ερώτημα λοιπόν που δημιουργήθηκε εύλογο. «Γιατί έγινε αυτό το τηλεφώνημα εν όψει συνάντησης και τι ειπώθηκε άραγε;».
 
Η απορία δεν άργησε να λυθεί. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ με τον Τούρκο πρόεδρο, για να μεταφέρει μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ για τους S-400 και τα F-35, ήρθε και ένα τηλεφώνημα μεταξύ των δύο προέδρων για να ενημερώσει -όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος- ο Ντόναλντ Τραμπ γιατί δεν μπορεί να συναντήσει -επισήμως τουλάχιστον- το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Τ
Όλες οι ελπίδες στο «Cipriani»
 
Οι λεπτομέρειες αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες πρόκειται να συναντηθούν αλλά ανεπισήμως και για ένα μισάωρο το πολύ –όπως τονίζεται- πριν από το γεύμα του Τουρκο-Αμερικανικού Συμβουλίου στο εστιατόριο «Cipriani» στη Νέα Υόρκη.
 
Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας για μία επίσημη συνάντηση, ο Τραμπ δέχτηκε μόνο να τον συναντήσει στο εστιατόριο «Cipriani» για μισή ώρα. Κι αφού τα πουν, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, στη συνέχεια θα εισέλθουν και οι δύο στην κύρια αίθουσα του εστιατορίου με τους προσκεκλημένους, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ αφού απευθύνει ένα μικρό λογύδριο, θα αποχωρήσει χωρίς να συμμετάσχει στο φαγητό, επειδή έχει μία άλλη πολύ σημαντικότερη υποχρέωση. Να συμμετάσχει σε ένα μεγάλο γεύμα δωρητών για την προεκλογική του εκστρατεία το 2020.
 
Το ίδιο βράδυ ωστόσο ο γαμπρός του Τραμπ και ειδικός απεσταλμένος του στη Μέση Ανατολή, Τζάρεντ Κούσνερ, θα συμμετάσχει σε δείπνο που διοργανώνει το φόρουμ Νταβός και στο οποίο –σύμφωνα με πληροφορίες- θα είναι προσκεκλημένος και ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
 
 
Δεν αποκλείεται λοιπόν και αυτό το δείπνο να αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση της λεγόμενης «διπλωματίας των γαμπρών».
 
 
Τα μηνύματα Γκράχαμ προς Ερντογάν για F-35 και ζώνη ασφαλείας
 
Μετά τη συνάντηση Γκράχαμ και Τούρκου προέδρου χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη, τα μέσα ενημέρωσης σε ΗΠΑ και Τουρκία επικεντρώθηκαν μόνο στο πρώτο μήνυμα που έδωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Αν δεν λειτουργήσεις τους S-400, τότε μπορεί να σου δώσουμε τα μαχητικά F-35».
 
 
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μουράτ Γετκίν, ο Γκράχαμ έδωσε κι ένα άλλο μήνυμα στον Ερντογάν. Σχεδόν υπαινίχθηκε ότι είναι δύσκολο γι 'αυτούς να θυσιάσουν τους Κούρδους της Συρίας για την περιβόητη ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία, γιατί κάτι τέτοιο θα κάνει ακόμη πιο επιθετικό τον ISIS και τους τζιχαντιστές. Φέρεται μάλιστα να του είπε ότι «η σχέση σας με τη Ρωσία δεν μας ενοχλεί και τόσο, τηρουμένων βέβαια των αναλογιών».
 
Ο Μουράτ Γετκίν εκτιμά ότι ο Γκράχαμ δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις (σημειώνεται ότι ήταν αυτός που κίνησε τα νήματα για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον) και το γεγονός ότι ζήτησε να δει τον Ερντογάν πριν από μία πιθανή συνάντηση με τον Τραμπ ήταν για να εξετάσει ενδεχομένως τους λόγους για το αν θα πρέπει να υπάρξει συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο, ακολούθησε το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν και εντέλει αποφασίστηκε συνάντηση… στο πόδι και ανεπίσημη σε ένα εστιατόριο. 
 
Πηγή: ethnos.gr