Ο Τραμπ ζήτησε μεσολάβηση του Πακιστάν για να αποκλιμακωθεί η ένταση με το Ιράν

Ο Τραμπ ζήτησε μεσολάβηση του Πακιστάν για να αποκλιμακωθεί η ένταση με το Ιράν

"Δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο αυτή τη στιγμή, πέρα από αυτό, ότι προσπαθούμε και μεσολαβούμε"

Ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι του ανατέθηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μεσολαβήσει στο Ιράν προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση και ότι εκείνος αμέσως πήγε να μιλήσει με τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί.
 
"Δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο αυτή τη στιγμή, πέρα από αυτό, ότι προσπαθούμε και μεσολαβούμε", είπε ο Χαν μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΚΟΣΜΟΣ ΕΔΩ
 
"Ο Τραμπ με ρώτησε αν θα μπορούσαμε να συμβάλουμε σε μια αποκλιμάκωση της κατάστασης και ίσως να πετύχουμε μια νέα συμφωνία" για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, εξήγησε.
 
Νωρίτερα, ο Χαν συναντήθηκε ξεχωριστά τόσο με τον Τραμπ όσο και με τον Ροχανί.
 
Αφού αναχώρησε από το Πακιστάν με προορισμό τη Νέα Υόρκη, ο Χαν έκανε μια στάση στη Σαουδική Αραβία "λόγω των επιθέσεων εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων" της χώρας αυτής. "Μίλησα με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν και εκείνος μου ζήτησε επίσης να μιλήσω με τον πρόεδρο του Ιράν", πρόσθεσε.
 
"Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο. (Η μεσολάβηση) είναι σε εξέλιξη, επομένως δεν μπορώ να σας πω περισσότερα", επέμεινε.
 
Η μεσολάβηση των Ευρωπαίων

Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας είχαν επίσης ξεχωριστές συναντήσεις με τους προέδρους του Ιράν και των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση στην κρίση.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας
 
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τις ΗΠΑ και το Ιράν να επαναλάβουν τις "διαπραγματεύσεις" για να αποτραπεί ο "κίνδυνος ανάφλεξης" στον Κόλπο και μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
 
"Περισσότερο από ποτέ, έχει έρθει η ώρα για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ, του Ιράν,  των συμβαλλομένων μερών της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA) και των δυνάμεων της περιοχής τις οποίες αφορά κυρίως η ασφάλεια και η σταθερότητα της περιοχής αυτής, δήλωσε από το βήμα του ΟΗΕ.  Οι στόχοι αυτών των διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι αρχικά η πλήρης βεβαιότητα ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο,  μετά  μια έξοδος από την κρίση στην Υεμένη, κατά τρίτον  ένα σχέδιο περιφερειακής ασφάλειας που να περιλαμβάνει τις άλλες κρίσεις στην περιοχή και την ασφάλεια  της ναυσιπλοΐας, τέλος μια άρση των οικονομικών κυρώσεων", πρότεινε ο Μακρόν. 
 
"Δεν είμαι αφελής ούτε πιστεύω σε θαύματα, αλλά στο θάρρος για την οικοδόμηση της ειρήνης και ξέρω ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν, όπως και όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας αυτής έχουν αυτό το θάρρος. Οι επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία άλλαξαν την κατάσταση. Σήμερα ο κίνδυνος είναι αυτός της ανάφλεξης εξαιτίας ενός εσφαλμένου υπολογισμού ή μιας δυσανάλογης αντίδρασης", είπε ο Μακρόν σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
 
"Η ειρήνη είναι στο έλεος ενός συμβάντος που εκφυλίζεται και οι συνέπειες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής  και πέρα από αυτήν θα είναι πάρα πολύ σοβαρές για να ζούμε έτσι στο χείλος της αβύσσου", προειδοποίησε. 
 
"Θέλει θάρρος να οικοδομήσεις την ειρήνη", είπε προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες που άρχισαν πρόσφατα ώστε όλες οι πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 
 
Για τον Μακρόν, ελλείψει προοπτικής για διπλωματική λύση, "η στρατηγική  πίεσης των ΗΠΑ επί του Ιράν δεν μπορεί να οδηγεί παρά στην αύξηση των εντάσεων στην περιοχή". 
 
Στο μεταξύ, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
 
Στη συνάντηση που διήρκησε λιγότερο από 30 λεπτά συζητήθηκε το θέμα της έντασης με το Ιράν αλλά και η κατάσταση στη Λιβύη και ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
 
Η Μέρκελ συναντήθηκε χωριστά και με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί. Ήταν η πρώτη της συνάντηση μαζί του.
 
Η Καγκελάριος Μέρκελ θα επιθυμούσε τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν αλλά μετά τις συζητήσεις που είχε με τους προέδρους των δυο αυτών χωρών, δήλωσε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι η Ουάσινγκτον θα άρει πρώτη τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στην Ισλαμική Δημοκρατία.
 
Η καγκελάριος είπε ότι απέρριψε το αίτημα του Ιράν για άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την έναρξη απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Ιράν από τη μια πλευρά και των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών δυνάμεων από την άλλη.  
 
"Θα χαιρέτιζα ασφαλώς την έναρξη συνομιλιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Όμως δεν θα λειτουργήσει η εκδοχή να αποσυρθούν πρώτα όλες οι κυρώσεις από το τραπέζι και μετά να γίνουν συνομιλίες. Νομίζω ότι δεν είναι ρεαλιστικό", είπε η Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο Ροχανί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 
 
Η Μέρκελ είπε ότι συζήτησε επίσης για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση, τη Δευτέρα, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας ότι πιστεύουν πως το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις.
 
Οι ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν "ότι έχουν πειστεί πως το Ιράν φέρει την ευθύνη", πρόσθεσε η Μέρκελ τονίζοντας ότι η διατύπωση αυτής της δήλωσης  επιλέχτηκε πολύ προσεκτικά.  
 
Ο Ροχανί και η Μέρκελ συζήτησαν επίσης για τον ρόλο του Ιράν στον πόλεμο στην Υεμένη και για το "πώς μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή".
 
Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε ανοιχτός να συζητήσει μικρές αλλαγές, προσθήκες ή τροποποιήσεις στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που υπέγραψε η Ισλαμική Δημοκρατία με έξι μεγάλες δυνάμεις αν οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις σε βάρος της.

Πηγή: ΚΥΠΕ