Πιθανή νέα πρόταση Τζόνσον προς τη Βουλή των Κοινοτήτων για πρόωρες εκλογές

Πιθανή νέα πρόταση Τζόνσον προς τη Βουλή των Κοινοτήτων για πρόωρες εκλογές

Ήδη οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν απορρίψει δύο φορές πρόταση του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές

Νέα πρόταση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα υποβάλει «συντόμως» στη Βουλή η βρετανική κυβέρνηση, είπε ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
 
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια απαντήσεων σε ερωτήσεις βουλευτών για τη νομική γνωμοδότησή του προς τον πρωθυπουργό αναφορικά με την αναστολή του κοινοβουλίου, ο κ. Κοξ είχε αφήσει να εννοηθεί πως η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει για τρίτη φορά εκλογές, ραλλά αυτή τη φορά με άλλη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόρμπιν: Ζητά επίσημα την παραίτηση του Τ. Μπόρις

Ήδη οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν απορρίψει δύο φορές πρόταση του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές, θέλοντας πρώτα να εξασφαλίσουν την αναβολή του Brexit πέρα από τις 31 Οκτωβρίου.
 
Οι δύο αυτές προτάσεις της κυβέρνησης απαιτούσαν τη συναίνεση των 2/3 των βουλευτών, όπως ορίζει ο νόμος. Αυτή τη φορά η κυβέρνηση μοιάζει να προσανατολίζεται σε υποβολή νομοσχεδίου ενός άρθρου το οποίο απλά θα ορίζει την ημερομηνία των εκλογών. Με τον τρόπο αυτό θα απαιτείται η απλή πλειοψηφία των βουλευτών για την προκήρυξη εκλογών.
 
Η κυβέρνηση μέχρι τώρα απέφευγε αυτή τη διαδικασία, διότι το νομοσχέδιο επιδέχεται τροπολογίες, δηλαδή επιτρέπει στην αντιπολίτευση να αλλάξει την ημερομηνία των εκλογών.
 
Κατά τη διάρκεια των ερωταποκρίσεων που διήρκεσαν μιάμιση ώρα, ο κ. Κοξ χρησιμοποίησε πολύ οξείς τόνους, λέγοντας ότι αυτή η Βουλή είναι «νεκρή» και «ανάξια να λειτουργεί», προκαλώντας την αντιπολίτευση να αποδεχθεί την προσφυγή στην κάλπη. Οι δηλώσεις του προξένησαν έντονες αντιδράσεις από πολλούς βουλευτές που τον κατηγόρησαν για «παραλήρημα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΚΟΣΜΟΣ ΕΔΩ
 
Ο γενικός εισαγγελέας απάντησε, εξάλλου, με ένα απλό «ναι» σε ερώτημα για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με το νόμο που πέρασε η Βουλή λίγο πριν από την ακυρωθείσα πλέον αναστολή της για υποβολή αιτήματος αναβολής του Brexit αν δεν υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ έως τις 19 Οκτωβρίου.
 
Σε άλλο σημείο των απαντήσεών του, ωστόσο, παρατήρησε ότι εξετάζεται τι ακριβώς προβλέπει ο συγκεκριμένος νόμος.

Πηγή: ΚΥΠΕ