Κομισιόν: Εξετάζεται η νέα πρόταση του ΗΒ για το backstop

Κομισιόν: Εξετάζεται η νέα πρόταση του ΗΒ για το backstop

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό του ΗΒ Johnson τηλεφωνικά

H Koμισιόν θα  εξετάσει τη νέα βρετανική πρόταση, αλλά από το τηλεφώνημα Γιούνκερ - Τζόνσον προκύπτουν ακόμα κενά σε αυτή, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται, "ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνομίλησε πριν από λίγο με τον Πρωθυπουργό του ΗΒ Johnson τηλεφωνικά και ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο σχετικά με το περιεχόμενο της τελευταίας πρότασης του Ηνωμένου Βασιλείου - η οποία περιλαμβάνει ένα νομικό κείμενο, επεξηγηματικό σημείωμα και επιστολή του πρωθυπουργού Τζόνσον".

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της Κομισιόν, "ο Πρόεδρος Γιούνκερ καλωσόρισε την αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού Τζόνσον να προωθήσει τις συνομιλίες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και να σημειώσει πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας".

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΚΟΣΜΟΣ ΕΔΩ

"Αναγνώρισε τη θετική πρόοδο, ιδίως όσον αφορά την πλήρη κανονιστική ευθυγράμμιση για όλα τα αγαθά και τον έλεγχο των εμπορευμάτων που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία", αναφέρει. 

"Ωστόσο, ο Πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα προβληματικά σημεία που θα χρειαστούν περαιτέρω εργασίες τις προσεχείς ημέρες, ιδίως όσον αφορά τη διακυβέρνηση του συστήματος ασφαλείας", σημειώνεται και τονίζεται ότι "πρέπει να διατηρηθεί η λεπτή ισορροπία που έχει επιφέρει η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής".

"Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι οι ουσιαστικοί τελωνειακοί κανόνες", αναφέρει η Κομισιόν. 

Ο Πρόεδρος τόνισε επίσης ότι "πρέπει να έχουμε μια νομικά επιχειρησιακή λύση που να ανταποκρίνεται σε όλους τους στόχους του backstop: να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορo, να διατηρηθεί η συνεργασία βορρά - νότου και η οικονομία του συνόλου της νήσου και να προστατευθεί η ενιαία αγορά της ΕΕ και η θέση της Ιρλανδίας σε αυτήν".

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ επιβεβαίωσε στον Πρωθυπουργό Τζόνσον ότι η Κομισιόν θα εξετάσει αντικειμενικά το νομικό κείμενο και με βάση τα γνωστά κριτήρια της ΕΕ.

"Η ΕΕ θέλει μια συμφωνία. Παραμένουμε ενωμένοι και έτοιμοι να εργαστούμε 24 ώρες το 24ωρο για να συμβεί αυτό - όπως κάνουμε εδώ και τρία χρόνια", τονίζεται.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, συναντήσεις μεταξύ των ομάδων διαπραγμάτευσης της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες τις προσεχείς ημέρες. Σύμφωνα με την πολιτική διαφάνειας της ΕΕ, η Κομισιόν θα συνεχίσει να ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σε κάθε βήμα. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ και η ομάδα του θα ενημερώσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο απόψε. Ο Πρόεδρος Juncker θα μιλήσει επίσης στον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βάραντκαρ.και θα ακούσει προσεκτικά τις απόψεις του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ούτε ένα κράτος μέλος της ΕΕ που να αντιτίθεται στην ύπαρξη κάποιου είδους backstop μέχρι να οριστικοποιηθεί η μελλοντική σχέση ΕΕ- ΗΒ, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου της εξόδου βάση της Συμφωνίας  Αποχώρησης, ως εκ τούτου για τις 27 δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις της ΕΕ και για τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου των συνθηκών, σε καμία περίπτωση δεν ήταν "αμφιλεγόμενο".

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Επιπλέον πρέπει να διευκρινιστεί ότι το backstop σε καμία περίπτωση δεν προέβλεπε την παραμονή του HB στην τελωνειακή ένωση. Αντιθέτως προσδιόριζε μια ειδική κανονιστική ρύθμιση τελευταίας καταφυγής για τον εναρμονισμό της Β.Ιρλανδίας και την αποφυγή σκληρού συνόρου. Το υφιστάμενο backstop ορίζει τελωνειακούς ελέγχους εκτός της νήσου της Ιρλανδίας. Το backstop αποτελεί νομική εξασφάλιση τελευταίας καταφυγής και δεν προορίζετο να εφαρμοστεί. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πλευρά του ΗΒ φέρνει σταδιακά στις Βρυξέλλες προτάσεις  που σιγά σιγά καλύπτουν τους στόχους του backstop, απλά με διαφορετικές διατυπώσεις. Προς το παρόν οι προτάσεις αυτές περιέχουν και κενά.

Πηγή: ΚΥΠΕ