Εφιάλτης στη Συρία: Δραπετεύουν τζιχαντιστές - Τραγικές οι εικόνες των εκτοπισμένων (Φώτος - Βίντεο)

Εφιάλτης στη Συρία: Δραπετεύουν τζιχαντιστές - Τραγικές οι εικόνες των εκτοπισμένων (Φώτος - Βίντεο)

Οι κουρδικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν ήδη πως πέντε τζιχαντιστές δραπέτευσαν από φυλακή κοντά στην πόλη Καμισλί

Ισχυρές αναταράξεις καταγράφονται στη διεθνή πολιτική σκηνή, με τις ραγδαίες εξελίξεις να ενισχύουν το καθεστώς αβεβαιότητας και τις εικόνες των απελπισμένων κατοίκων που έχουν εγκλωβιστεί σε αδιέξοδο και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη βορειοανατολική Συρία να αποτελούν γροθιά στο στομάχι.

Σύχγυση επικρατεί, την ίδια ώρα, γύρω από τον αριθμό των νεκρών, καθώς οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις μιλούν για δεκάδες, ενώ η Τουρκία αναφέρει πως έχει σκοτώσει 342 Κούρδους μαχητές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΚΟΣΜΟΣ ΕΔΩ

000_1LC10J000_1LC10V068_FtpTrial-AA_11102019_1031476
Από την άλλη πλευρά, τα κουρδικά αντίποινα, μέσω εκτόξευσης ρουκετών, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 11 κατοίκους σε δύο πόλεις της Τουρκίας.
Ζωηρή ανησυχία πυροδοτεί, πάντως, το γεγονός ότι εκτοπισμένοι ανέρχονται πλέον στους 100.000. Αυτόματα κυριαρχεί η σκέψη περί δημιουργίας νέου μεγάλους κύματος μετακίνησης προσφύγων, από το οποίο δεν θα μείνει φυσικά ανεπηρέαστη η Ελλάδα.

Προβληματισμό εγείρουν οι επεκτατικές βλέψεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με το πρόσχημα της δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες στη βόρεια Συρία, ζητεί οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ, πολλοί είναι εκείνοι ωστόσο από τη διεθνή κοινότητα που πίσω από το αίτημά του διαβλέπουν εισβολή. Η αναζοπύρωση, δε, του Ισλαμικού Κράτους είναι ορατή σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές εάν εκτοπιστούν οι κουρδικές δυνάμεις, που πολεμούν κατά των τζιχαντιστών, από την Τουρκία.

Οι κουρδικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν ήδη πως πέντε τζιχαντιστές δραπέτευσαν από φυλακή κοντά στην πόλη Καμισλί, στη βορειοανατολική Συρία, έπειτα από αεροπορικές επιδρομές

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Οι πέντε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνταν αιχμάλωτοι από τις κουρδικές δυνάμεις, δραπέτευσαν από τη φυλακή Ναβκούρ, η οποία βρίσκεται στα δυτικά προάστια του Καμισλί, επισήμανε ένας αξιωματικός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Παράλληλα, υψηλόβαθμο στέλεχος των SDF έκανε λόγο για συνεχείς βομβαρδισμούς κοντά στη φυλακή Τζιρκίν, που βρίσκεται κοντά στη Ναβκούρ, όπου επίσης κρατούνται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Περίπου 12.000 μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, Σύροι, Ιρακινοί όπως επίσης και 2.500-3.000 ξένοι, που προέρχονται από 54 χώρες, παραμένουν υπό κράτηση στις φυλακές των Κούρδων, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο τους, τον Άμπντελ Καρίμ Όμαρ.

Από την πλευρά της, η Τουρκία πιστεύει ότι περισσότεροι από 1.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κρατούνται στην περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας όπου διεξάγεται η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, οι περισσότεροι ξένοι τζιχαντιστές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

«Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1.200-1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους σε κτίρια που χρησιμοποιούνται ως φυλακές εντός της περιοχής, όπου η Τουρκία διεξάγει... την επιχείρησή της» σημείωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, στο Reuters.

Οι κουρδικές αρχές διοικούν συνολικά επτά φυλακές υψίστης ασφαλείας, επισημαίνει μια κουρδική πηγή.

Εξάλλου, κρατούν χιλιάδες μέλη των οικογενειών τους σε καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία, όπως σε εκείνον του Αλ Χολ, όπου ξέσπασαν ταραχές.

Πηγή: Protothema.gr