Ανοιχτή επιστολή των γυναικών της Βόρειας Συρίας προς τις γυναίκες όλου του κόσμου

Ανοιχτή επιστολή των γυναικών της Βόρειας Συρίας προς τις γυναίκες όλου του κόσμου

Προς όλες τις γυναίκες και τους λαούς που αγαπούν την ελευθερία»

Τις τελευταίες μέρες, όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Συρία. Άνθρωποι χάνουν τις ζωές τους από τη μία στιγμή στην άλλη. Γυναίκες και παιδιά παίρνουν τα όπλα για να υπερασπιστούν τη ζωή και την ελευθερία τους.
 
 
 
Φωτογραφίες και βίντεο ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο. Βλέποντας όλες αυτές τις εικόνες, σκέφτομαι μία και μόνο λέξη: «Γιατί;». Τα βλέμματά τους, γεμάτα πόνο και απόγνωση, έχουν χαραχτεί στο μυαλό μου και με κάνουν να προβληματίζομαι για το πόσο άσχημα πράγματα είναι ικανός να κάνει ο άνθρωπος στον άνθρωπο.
 
Στη Συρία, μανάδες, κόρες, αδερφές, παίρνουν τα όπλα και πολεμούν. Πολεμούν για την ειρήνη, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, αξίες που δεν αφορούν μόνο εκείνες, αλλά τις γυναίκες και τους ανθρώπους όλου του κόσμου.
 
 
Λίγες ημέρες πριν, οι γυναίκες αυτές έγραψαν μία ανοιχτή επιστολή για όσα βιώνουν και για όσα αγωνίζονται. Παραλήπτης; Οι γυναίκες όλου του κόσμου και κάθε λαός που αγαπάει την ελευθερία. Ας τη διαβάσουμε λοιπόν.
 
 
«Σας γράφουμε αυτό το γράμμα εν μέσω πολέμου
 
Σας γράφουμε εν μέσω του πολέμου στη βορειοανατολική Συρία, όπου το τουρκικό κράτος εισέβαλε στην πατρίδα μας. Αντιστεκόμαστε 3 μέρες στους βομβαρδισμούς των μαχητικών αεροσκαφών και στα τούρκικα άρματα.
 
συρια
 
Γίναμε μάρτυρες του βομβαρδισμού γειτονιών, την ώρα που οι μανάδες εγκατέλειπαν το σπίτι για να βρουν ψωμί για τις οικογένειές τους. Είδαμε την έκρηξη μιας χειροβομβίδας του ΝΑΤΟ να σκίζει την κνήμη της 7χρονης Σάρα και να σκοτώνει τον 12χρονο αδερφό της, Μοχάμεντ.
 
Τα αιτήματα των γυναικών
 
  • Τέλος της εισβολής και της τούρκικης κατοχής στη βόρεια Συρία
  • Δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για την προστασία της ζωής του πληθυσμού στη βόρεια και ανατολική Συρία
  • Πρόληψη περαιτέρω εγκλημάτων πολέμου και εθνοκάθαρσης από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις
  • Δέσμευση για την καταδίκη όλων των εγκληματιών πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο
  • Παύση των πωλήσεων εξοπλισμών στην Τουρκία
  • Θέσπιση οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας
  • Υιοθέτηση άμεσων μέτρων για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη Συρία με τη συμμετοχή και εκπροσώπηση όλων των διαφορετικών εθνικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών κοινοτήτων».