Ε.Ε. για Brexit: Υιοθέτησε τη συμφωνία – Σε εφαρμογή από 1η Νοεμβρίου

Ε.Ε. για Brexit: Υιοθέτησε τη συμφωνία – Σε εφαρμογή από 1η Νοεμβρίου

«Η Σύνοδος των 27 χωρών της Ε.Ε. ενέκρινε τη νέα συμφωνία για το Brexit»

Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας και συμφώνησαν να τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

Οι ηγέτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέτασαν τη συμφωνία που επετεύχθη με τη Μεγάλη Βρετανία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής και την υιοθέτησαν, με την μπάλα πλέον να βρίσκεται στο γήπεδο του Ηνωμένου Βασιλείου το Κοινοβούλιο του οποίου θα διεξάγει την κρίσιμη ψηφοφορία το Σάββατο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΚΟΣΜΟΣ ΕΔΩ

«Η Σύνοδος των 27 χωρών της Ε.Ε. ενέκρινε τη νέα συμφωνία για το Brexit» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σε ό,τι αφορά τις τελωνειακές σχέσεις που αποτελούσαν και το «αγκάθι» η συμφωνία προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εφαρμοσθούν στα προϊόντα που φθάνουν στη Βόρεια Ιρλανδία. Τελωνειακοί έλεγχοι δεν θα υπάρχουν στην Ιρλανδία, αλλά θα πραγματοποιούνται στα λιμάνια. 

Για τα προϊόντα που περνούν από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία και προορίζονται να παραμείνουν εκεί, δεν θα εφαρμοστούν δασμοί από την ΕΕ. 

Η Βόρεια Ιρλανδία θα μπορεί να επωφελείται από τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες της Βρετανίας. Εφ'όσον τα προϊόντα δεν φεύγουν από την Ιρλανδία και την ενιαία αγορά της ΕΕ, θα εφαρμόζονται μόνο οι βρετανικοί τελωνειακοί δασμοί. 

Το «μπαλάκι» στο βρετανικό κοινοβούλιο

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Πλέον, μετά και την υιοθέτηση της συμφωνίας από την Ε.Ε. ο Μπόρις Τζόνσον καλείται να πείσει το βρετανικό κοινοβούλιο που έχει μέχρι στιγμής απορρίψει κάθε προηγούμενη προσπάθεια.

Η νέα συμφωνία με την οποία θα πάει στους βουλευτές έχει μέχρι στιγμής θετικές αντιδράσεις, ωστόσο, σημαντικά είναι και τα «όχι» που έχει εισπράξει από το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας και κυρίως το DUP της Βόρειας Ιρλανδίας.

Εάν το σχέδιο της συμφωνίας για το Brexit εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, ο Τζόνσον θα μπορεί να δρομολογήσει τη διαδικασία της αποχώρησης στις 31 Οκτωβρίου.

Εάν απορριφθεί, ο Τζόνσον θα μπορούσε να ζητήσει την έγκριση για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. 

Ο Τζόνσον χρειάζεται τουλάχιστον 318 ψήφους για μια βέβαιη νίκη. Στην παρούσα φάση, το κόμμα του κατέχει 288 έδρες στη βουλή. 

Πηγή: Sputnik.gr