Τσαβούσογλου: Μετά τις 120 ώρες δεν θα μείνει τρομοκράτης στην περιοχή

Τσαβούσογλου: Μετά τις 120 ώρες δεν θα μείνει τρομοκράτης στην περιοχή

Ο Τραμπ αγαπάει και θαυμάζει τον Ερντογάν, είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Πιέσεις για την εκκαθάριση της Bόρειας Συρίας από τους Κούρδους μαχητές του YPG μέσα σε 120 ώρες ασκεί και πάλι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ παράλληλα προειδοποιεί την Ε.Ε. -εμμέσως πλην σαφώς- ότι, αν δεν στηρίξει τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στη ζώνη ασφαλείας που επιδιώκει η Τουρκία, οι πύλες των… προσφύγων θα ανοίξουν ξανά.

Διαβάστε επίσης: «Τρίζει» η εκεχειρία στη Συρία – Κινητικότητα πάνω από την πολεμική «σκακιέρα»

«Εμείς αυτό που θέλουμε να δούμε είναι μετά από 120 ώρες να μην έχει μείνει ούτε ένας τρομοκράτης του YPG/PKK εδώ. Θέλω να πω ότι ας μην προσπαθήσουν να μείνουν εδώ μέλη του YPG/PKK με άλλα ονόματα. Παρακολουθούμε τα πάντα στη συγκεκριμένη περιοχή. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Με την επιχείρηση αυτή στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια μίας περιοχής μήκους 444 χιλιομέτρων έως τα σύνορα του Ιράκ» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε εκπομπή του δικτύου Kanal 7.

O Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι όταν λήξουν οι 120 ώρες όλοι οι τρομοκράτες θα έχουν φύγουν από εκεί και η ασφάλεια της περιοχής θα ανήκει πλέον στον τουρκικό στρατό. «Αν προκύψει οποιοδήποτε ζήτημα με τζιχαντιστές σε αυτή την περιοχή, η ευθύνη θα ανήκει σε εμάς» δήλωσε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξήγησε ότι όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στη Βόρεια Συρία, ο ίδιος κάλεσε τον Τραμπ και του είπε «εμείς θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί σας μέχρι τώρα αλλά δεν γίνεται πια, οπότε θα κοιτάξουμε κι εμείς τον εαυτό μας.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Ο Τραμπ τον άκουσε και αυτό που τον ρώτησε ήταν τί θα γίνει με τους τζιχαντιστές, εκεί υπάρχουν φυλακές και καταυλισμοί με αυτούς. Και τότε ο πρόεδρός μας του είπε ‘θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται’ και ο Τραμπ του απάντησε ‘εντάξει, μόνο μη στοχεύσετε τους στρατιώτες μας’».

Ο Τραμπ αγαπάει και θαυμάζει τον Ερντογάν

Στη συνέχεια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έπλεξε το εγκώμιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξήγησε γιατί τον θαυμάζει ο Ντόναλντ Τραμπ. Έκανε, μάλιστα, λόγο για έναν διαφορετικό τύπο προέδρου στις ΗΠΑ.

«Ο Τραμπ αγαπάει την Τουρκία και τον πρόεδρό μας. Αναγνωρίζει πως ο πρόεδρός μας είναι ένας ζόρικος ηγέτης. Του δίνει δίκιο. Ο Τραμπ νομίζω έχει ως πρότυπο τον πρόεδρό μας. Ο Τραμπ αναρωτιέται πώς ο πρόεδρός μας έχει πίσω του την υποστήριξη τόσου κόσμου».

Η επιστολή του Τραμπ είναι για τα σκουπίδια

Αναφορικά με το «σκανδαλώδες» γράμμα του Τραμπ προς τον Ερντογάν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι το ύφος της συνάδει με το χαρακτήρα του Τραμπ.

Διαβάστε επίσης: Ένας τούρκος στρατιώτης νεκρός σε επίθεση των κουρδικών δυνάμεων στο Τελ Αμπιάντ της Συρίας

«Οι άσχημες λέξεις και το επίπεδο έχουν να κάνουν με το γράφοντα της επιστολής. Την καλύτερη απάντηση την έδωσε ο λαός των ΗΠΑ. Και η δική μας απάντηση δόθηκε με την επιχείρηση. Απαντήσαμε στο πεδίο της μάχης. Ο πρόεδρός μας έδωσε την απάντηση δημοσίως. Θα απαντήσουμε στο ίδιο επίπεδο ως σοβαρό κράτος σε μια τέτοια επιστολή; Θα πέσουμε σε αυτό το επίπεδο; Όχι δεν θα πέσουμε. Αυτό εξευτελίζει την Αμερική. Ο τόπος που αρμόζει σε ένα τέτοιο γράμμα είναι ο κάδος απορριμμάτων. Ο πρόεδρός μας δεν κατεβαίνει στο επίπεδο του σκουπιδιού» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί για αλλαγή δημογραφίας

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε για άλλη μια φορά αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι με την επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης η Τουρκία προσπαθεί να αλλάξει τη δημογραφία της περιοχής.

«Ο αρχιτέκτονας της δημογραφικής αλλαγής ποιος είναι; Το YPG/PKK. Στο μέρος που μπήκαμε εμείς το 90% του πληθυσμού είναι Άραβες. Γιατί να αλλάξουμε τη δημογραφία; Ο καθένας θα επιστρέψει στο σπίτι του, αν το θέλει. Κανέναν δεν θα εξαναγκάσουμε», υποστήριξε.

Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει στην επανεγκατάσταση των προσφύγων

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επανέλαβε ότι το σχέδιο είναι να εγκατασταθούν στη βόρεια Συρία και στο κομμάτι που θα ελέγχει η Τουρκία σε πρώτη φάση 1 εκατ. πρόσφυγες και σε δεύτερο στάδιο 2 εκατ. άνθρωποι. Θα χρειαστεί βέβαια βοήθεια και από τρίτους για την επανεγκατάσταση των προσφύγων, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Σαουδική Αραβία πριν από χρόνια είχε πει ότι θα δώσει τη στήριξή της. Η Γερμανία και η Γαλλία επίσης. Και τώρα λένε ότι όταν τελειώσει η επιχείρηση, θα στηρίξουν όσους θέλουν να γυρίσουν. Ο πρόεδρός μας άλλωστε το λέει ότι ‘αν ανοίξουμε τις πόρτες, θα δείτε’. Δεν είναι απειλή αυτό. Αυτό το λένε όσοι δεν κάνουν αυτό τους αναλογεί. Όταν τα πράγματα ηρεμήσουν, θα βρουν το δρόμο τους και πάλι», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θέτοντας την Ευρώπη και πάλι προ ευθυνών για την οικονομική στήριξη της ζώνης ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία.

Πηγή: ethnos.gr