Βίντεο: Πέταξαν πέτρες και... πατάτες στα αμερικανικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία

Βίντεο: Πέταξαν πέτρες και... πατάτες στα αμερικανικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία

Εκπνέει στις 10:00 το βράδυ της Τρίτης η κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη βόρεια Συρία, με τα στρατεύματα της Ουάσιγκτον να έχουν ήδη διέλθει τα συρο-ιρακινά σύνορα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πάνω από 100 στρατιωτικά οχήματα έχουν διασχίσει τα σύνορα των δύο γειτονικών χωρών, με κατεύθυνση τη επαρχία Ντόχουκ, στο δυτικό Ιράκ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, έσπευσε να επαναλάβει ότι από τη βόρεια Συρία θα αποχωρήσουν συνολικά 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι θα μετεγκατασταθούν στο γειτονικό Ιράκ.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Στόχο αποτελεί η συνδρομή στην αντιμετώπιση και την καταπολέμηση πιθανής «αναγέννησης» του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ΗΠΑ και Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, η οποία προβλέπει την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από τα συρο-τουρκικά σύνορα.

Η προθεσμία εκπνέει στις 10.00 το βράδυ της Τρίτης, με την Τουρκία να προειδοποιεί για επανέναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης, σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της αποχώρησης των Κούρδων μαχητών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΚΟΣΜΟΣ ΕΔΩ

Η Ουάσιγκτον βέβαια, είχε ανακοινώσει το σχέδιο αποχώρησης από τη βόρεια Συρία, πριν την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης - στις 9 Οκτωβρίου.

Επρόκειτο για μία απόφαση, η οποία έτυχε έντονης κριτικής στο εσωτερικό των ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Τραμπ να δέχεται «πυρά» για «προδοσία των Κούρδων συμμάχων», οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους.Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι κατά τη σημερινή αποχώρηση αμερικανικού στρατιωτικού κομβόι από τη συριακή περιοχή Καμισλί, δεκάδες Κούρδοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, πετώντας πέτρες και… πατάτες εις βάρος των αμερικανικών στρατιωτικών οχημάτων.

Μάλιστα, όπως μετέδωσαν τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης, οι Κούρδοι φώναξαν διάφορα συνθήματα, όπως «Οι Αμερικανοί δραπετεύουν σαν ποντίκια» και «Ντροπή σας».

Πηγή: https://sputniknews.gr