Ερντογάν: Πήρα διαβεβαιώσεις από τον Πούτιν

Ερντογάν: Πήρα διαβεβαιώσεις από τον Πούτιν

Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιτρέψουν την παρουσία Κούρδων μαχητών (YPG) στις περιοχές που θα ελέγχουν η Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ, ανέφερε ότι πήρε ο Τουρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαδιμίρ Πούτιν.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις από τον ΚΟΣΜΟ

Όταν ο Τούρκος Πρόεδρος ρώτησε τον Πούτιν τι θα γίνει εάν οι Κούρδοι μαχητές φορέσουν την ενδυμασία του καθεστώτος Άσσαντ και ενταχθούν στους κόλπους του, ο Ρώσος Πρόεδρος φέρετε σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν να του απάντησε “δεν θα το επιτρέψουμε’. Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε ακόμη τον τέως Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι ευθύνεται για τις 350 χιλιάδες Κούρδους που έφυγαν από το Κομπάνι και πήγαν πρόσφυγες στην Τουρκία.

Σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους εν πτήση από το Σότσι στην Τουρκία, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι πραγματοποίησαν μια σημαντική συμφωνία στο Σότσι, προσθέτοντας ότι ήταν αποτέλεσμα μια εντατικής προσπάθειας που είχε στόχο να φέρει την ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία. “Με αυτή τη συμφωνία πετύχαμε ένα ακόμη χτύπημα κατά του διαδρόμου τρομοκρατίας. Κάναμε ένα βήμα για την ενίσχυση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας”, ανέφερε.

 Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Σε ερώτηση γιατί το Καμισλί αποκλείστηκε από τις κοινές περιπολίες ρωσικού-τουρκικού στρατού, ο Τουρκος Πρόεδρος είπε ότι η ιδιαιτερότητα του Καμίσλί είναι πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται ο ρωσικός στρατός και οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσσαντ και επομένως δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με την Τουρκία. “Κι εμείς άλλωστε κάτι τέτοιο δεν το επιθυμούσαμε και δεν μπήκαμε από την αρχή στο Καμίσλι”, ανέφερε.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν δεν αποχωρήσουν οι δυνάμεις των Κούρδων μαχητών του YPG, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως στην περίπτωση που δεν εφαρμοστούν οι υποσχέσεις είτε των ΗΠΑ είτε της Ρωσίας, η Τουρκία θα κάνει τα απαραίτητα βήματα.
 
“Στη συμφωνία που κάναμε με την Αμερική και πάλι θα συνεχίσουμε την ίδια επιχείρησή μας με αποφασιστικότητα. Σε σχέση με τη Ρωσία ο κ. Πούτιν μίλησε πολύ αποφασιστικά, είπε θα τους εκδιώξουμε από εδώ οπωσδήποτε. Αν αυτές οι υποσχέσεις δεν τηρηθούν θα ξεκινήσει το δικό μας καθήκον. Θα γίνει το ίδιο και εδώ όπως και με τους άλλους. Δεν αλλάζει τίποτα. Θα δούμε τη διαδικασία”, ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν θα πάει στις ΗΠΑ στις 13 Νοεμβρίου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αυτή τη στιγμή έτσι φαίνεται. 

Πηγή: ΚΥΠΕ