Πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία μετά τα αποτελέσματα των εκλογών

Πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία μετά τα αποτελέσματα των εκλογών

Μειωμένη συμμετοχή στις κάλπες, έναντι της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης τον Απρίλιο,

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, στις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) εξασφάλισε 120 έδρες, χάνοντας τρεις θέσεις στο κοινοβούλιο από την εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου, ακολουθεί το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) με 88 έδρες, ιδιαίτερα ενισχυμένο κερδίζοντας 22 νέες θέσεις, ενώ τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη αναδείχθηκε το ακροδεξιό Vox με 52 έδρες.
 
 
Η ακροδεξιά καταφέρνει όχι απλά να εισέλθει στην ισπανική Βουλή για δεύτερη φορά εδώ και 40 χρόνια, από το 1982, αλλά να υπερδιπλασιάσει την παρουσία τους, καθώς τον περασμένο Απρίλιο είχε εξασφαλίσει 24 έδρες.
 
AP 19314306950734
 
Τέταρτη δύναμη αναδείχθηκε η ισπανική ριζοσπαστική αριστερά Unidas Podemos (UP, «Ενωμένοι Μπορούμε»), του Πάμπλο Ιγκλέσιας, που κέρδισε 35 έδρες, έναντι των 42 εδρών που είχε εξασφαλίσει τον Απρίλιο.
 
 
 
AP 19314382006304
 
Πρόκειται για την τέταρτη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα τεσσάρων ετών.
 
Ο Σάντσεθ καλεί όλα τα κόμματα, πλην Vox, για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο
 
Ο Ισπανός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, κάλεσε «όλα τα πολιτικά κόμματα» -πλην του ακροδεξιού Vox- να καταβάλλουν προσπάθεια από σήμερα Δευτέρα, προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, μετά το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης από την οποία προέκυψε ένα κοινοβούλιο με κατακερματισμένη την πολιτική ισχύ.
 
AP 19314382006304 copy
 
Ο Σάντσεθ είπε ότι σκοπός του είναι να σχηματίσει σταθερή και «προοδευτική» κυβέρνηση.
 
«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να ενεργήσουν με γενναιότητα και υπευθυνότητα για να αποκατασταθεί η κατάσταση», πρόσθεσε ο Σάντσεθ, η παράταξη του οποίου κατέλαβε την πρώτη θέση.
 
 
Ο Σάντσεθ τόνισε ότι η πρόκλησή του για συνεργασία απευθύνεται σε «όλα» τα κόμματα εκτός εκείνων που διασπείρουν το μίσος, αναφερόμενος στο Vox.