Τραμπ για παραίτηση Μοράλες: Σημαντική στιγμή για τη δημοκρατία

Τραμπ για παραίτηση Μοράλες: Σημαντική στιγμή για τη δημοκρατία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαιρέτισε τις εξελίξεις στη Βολιβία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαιρέτισε τις εξελίξεις στη Βολιβία, κάνοντας λόγο για «σημαντική στιγμή», η οποία στέλνει «ισχυρό σήμα προς τα παράνομα καθεστώτα στη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα».

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις από τον ΚΟΣΜΟ

Ως «σημαντική στιγμή για τη δημοκρατία στο δυτικό ημισφαίριο» χαρακτηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ την παραίτηση του προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες.

«Μετά από σχεδόν 14 χρόνια και την πρόσφατη προσπάθεια να υπερβεί το Σύνταγμα και την επιθυμία του λαού, η αποχώρηση του Μοράλες διατηρεί τη δημοκρατία και προλειαίνει το έδαφος για να ακουστεί η φωνή των πολιτών» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Και προστίθεται: «Οι ΗΠΑ επιδοκιμάζουν τον λαό της Βολιβίας για το αίτημα περί ελευθερίας και τον στρατό της Βολιβίας για τη δέσμευση να προστατεύσουν το Σύνταγμα της χώρας».

«Αυτά τα γεγονότα στέλνουν ένα ισχυρό σήμα προς τα παράνομα καθεστώτα στη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα, όπου η δημοκρατία και η θέληση των πολιτών εμποδίζεται» συνεχίζει η αμερικανική κυβέρνηση.

Την Κυριακή, ο Έβο Μοράλες υπέβαλε την παραίτησή του από το προεδρικό αξίωμα, κατόπιν απαίτησης των επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες, η χώρα της Λατινικής Αμερικής ταλανίζεται από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, έπειτα από αναφορές περί παρατυπιών στις πρόσφατες εκλογές της 20ης Οκτωβρίου.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Πέραν του προέδρου της Βολιβίας, την παραίτησή τους υπέβαλαν τόσο ο αντιπρόεδρος της χώρας, όσο και ο πρόεδρος της Γερουσίας.

Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις, την προσωρινή προεδρία θα αναλάβει η β’ αντιπρόεδρος της Γερουσίας και μέλος της αντιπολίτευσης, Τζανίνε Άνιες.

«Θα είμαι στη Λα Παζ τη Δευτέρα για να αναλάβω επισήμως την Προεδρία στη σωστή μεταφορά της (εκτελεστικής) εξουσίας έτσι ώστε να κηρύξω νέες εκλογές» δήλωσε νωρίτερα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Unitel».

Πηγή: Sputnik.gr