Πιέσεις από γερουσιαστή των ΗΠΑ σε Ερντογάν για τις σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας

Πιέσεις από γερουσιαστή των ΗΠΑ σε Ερντογάν για τις σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας

"Σήμερα, θα ρωτήσω τον Ερντογάν το εξής: Γιατί η Τουρκία αγόρασε το πυραυλικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία..."

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρικ Σκοτ δήλωσε ότι θα θέσει το ζήτημα των S-400 σε συνομιλία που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ανησυχούν για τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και προκρίνοντας νέα μέτρα σε βάρος της Άγκυρας.

Διαβάστε επίσης: Τραμπ: Θα διατηρήσουμε τον έλεγχο του πετρελαίου στη Συρία

Πιέσεις στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, ετοιμάζεται να ασκήσει ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρικ Σκοτ, αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και την αγορά του συστήματος αεράμυνας S-400. 

«Σήμερα, θα ρωτήσω τον Ερντογάν το εξής: Γιατί η Τουρκία αγόρασε το πυραυλικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία, γνωρίζοντας ότι αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ με βάση τη (σ.σ. νομοθεσία των ΗΠΑ) CAATSA;», ανέφερε ο ίδιος. 

Και συμπλήρωσε: «Γιατί η Τουρκία θεωρεί ότι θα έπρεπε να συνεχίσει να απολαμβάνει της προστασίας του ΝΑΤΟ, εάν συνεχίσει να έρχεται κοντά με τη Μόσχα;».

Σημειώνεται ότι το θέμα των S-400 βρίσκεται στην ατζέντα της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν. 

Ο Τραμπ αναμένεται, επίσης, να επιτρέψει σε μια μικρή ομάδα Ρεπουμπλικάνων βουλευτών να συνομιλήσουν με τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, συμπεριλαμβανομένου του Ρικ Σκοτ. 

Παράλληλα, ο Αμερικανός γερουσιαστής ανέφερε ότι θα εγείρει και ένα ακόμη ζήτημα, και συγκεκριμένα το τι κάνει η Τουρκία για να βοηθήσει τη μάχη των ΗΠΑ ενάντια στους τρομοκράτες και προκειμένου, όπως είπε, να αποτρέψει τις περαιτέρω ρωσικές παρεμβάσεις στη Μέση Ανατολή. 

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Μάλιστα, ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία θα πρέπει να ανησυχούν τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναλάβει περαιτέρω δράση σε βάρος της Άγκυρας, εάν ο Ερντογάν δεν συμφωνήσει σήμερα να αλλάξει τη συμπεριφορά του. 

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας για την αγορά των S-400 πυροδότησε την αντίδραση των ΗΠΑ. 

Η παράδοση των S-400 στην Τουρκία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν εκδηλώσει τις ενστάσεις τους για τη συμφωνία, εκφράζοντας ανησυχίες σχετικές με την ασφάλεια. Επίσης, ανεστάλη η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα για τα F-35. 

Πηγή: Sputnik.gr