Ερντογάν: Ο Τραμπ δεν αντέδρασε όταν του επέστρεψα την επιστολή του για την επίθεση στην Συρία

Ερντογάν: Ο Τραμπ δεν αντέδρασε όταν του επέστρεψα την επιστολή του για την επίθεση στην Συρία

«Επέστρεψα την επιστολή και δεν υπήρξε αντίδραση»

Στην επιστολή του, ο Τραμπ κάλεσε τον Τούρκο ηγέτη να απέχει από την έναρξη της επίθεσης που θα «απογοήτευε τον κόσμο» και είπε ότι ο Ερντογάν δεν θα έπρεπε να είναι «ανόητος» καθώς θα έπρεπε να κάνει μια «καλή συμφωνία» με τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αντέδρασε όταν ο πρώτος του επέστρεψε την αμφιλεγόμενη επιστολή που ο Αμερικανός πρόεδρος του είχε στείλει λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις από τον ΚΟΣΜΟ

«Επέστρεψα την επιστολή και δεν υπήρξε αντίδραση», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους σε αεροπλάνο, ενώ επέστρεφε από την Ουάσινγκτον, όπου είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο, όπως ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός της NTV.

Η Τουρκία ξεκίνησε μια επιχείρηση στη βόρεια Συρία νωρίτερα τον Οκτώβριο, με στόχο την εκκαθάριση της συνοριακής περιοχής από την δράση της ισλαμιστικής τρομοκρατικής ομάδας ISIS και των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Κούρδων, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί ότι συνδέονται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), μία οργάνωση που θεωρείται ως τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία συμφώνησαν στις 17 Οκτωβρίου σε μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας 120 ωρών στην βόρεια Συρία προκειμένου να επιτρέψουν την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών.

Καθώς εξέπνεε η κατάπαυση του πυρός, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψαν μία συμφωνία στο Σότσι στις 22 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, η ρωσική στρατιωτική αστυνομία και οι συνοριοφύλακες της Συρίας έπρεπε να διευκολύνουν την απόσυρση των κουρδικών πολιτοφυλακών από την ασφαλή ζώνη των 18 μιλίων στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας εντός 150 ωρών.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Καθώς η πενθήμερη κατάπαυση του πυρός έληξε, η Τουρκία και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία που προέβλεπε την απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών από την συνοριακή περιοχή της Συρίας με την Τουρκία. Επιπλέον, η Μόσχα και η Άγκυρα έχουν ξεκινήσει από κοινού περιπολίες στη ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συροτουρκικών συνόρων.

Πηγή: Sputnik.gr