Έκκληση για αποκλιμάκωση και διπλωματία σε σχέση με τις εξελίξεις σε Ιράν και Ιράκ κάνει η Φον Ντερ

Έκκληση για αποκλιμάκωση και διπλωματία σε σχέση με τις εξελίξεις σε Ιράν και Ιράκ κάνει η Φον Ντερ

"Η Ευρώπη έχει ιδιαίτερη ευθύνη εδώ"

Σε αυτοσυγκράτηση κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, σε σχέση με τις εξελίξεις στο Ιράν και το Ιράκ, η Πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν, κάνοντας έκκληση να δοθεί  χώρος στη διπλωματία να δράσει και προαναγγέλοντας συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων για το θέμα.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι "μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ, είναι σημαντικό να σταματήσουμε τον κύκλο της βίας έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε σε κλιμάκωση (η μια πράξη να μην ακολουθεί την άλλη) και να δημιουργηθεί και πάλι χώρος για διπλωματία".

Σημείωσε ότι "η Ευρώπη έχει ιδιαίτερη ευθύνη εδώ".

"Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται, η Ευρώπη μιλάει με όλους τους εμπλεκόμενους" και "στο πλαίσιο αυτό, ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα συγκαλέσει τους Υπουργούς Εξωτερικών σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου για την ενεργοποίηση όλων των διπλωματικών διαύλων", τόνισε.

"Ανησυχούμε βαθύτατα από την ανακοίνωση του Ιράν ότι δεν θα τηρήσει πλέον το όριο που έχει θέσει το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA)", ανέφερε η Πρόεδρος.

"Αυτή η ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο έντονων εντάσεων στην περιοχή", σημειώνει.

"Από ευρωπαϊκής άποψης, είναι σημαντικό για το Ιράν να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία", τονίζει η Πρόεδρος και δηλώνει πως "πρέπει να πείσουμε το Ιράν ότι είναι προς το δικό του συμφέρον".

Υπενθυμίζει δε ότι "μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο Daesh, το Ιράκ αναπτύσσεται καλά και ο λαός του αξίζει να δει τη συνέχιση της προόδου προς την ανασυγκρότηση και μεγαλύτερη σταθερότητα".

"Το Ιράκ αξίζει να παραμείνει στο δρόμο της ισορροπίας και της συμφιλίωσης. Καλούμε όλα τα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση", τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Ανακοίνωσε τέλος ότι την Τετάρτη το πρωί θα συγκαλέσει μια ειδική συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, όπου ο Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος Μπορρέλ και άλλοι Επίτροποι "θα ενημερώσουν σχετικά διάφορους το πεδίο αρμοδιότητάς τους σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ και πέραν αυτού". "Αυτή η συνεδρίαση την Τετάρτη θα χρησιμεύσει επίσης ως πλατφόρμα για τον συντονισμό των δράσεων που θα αναλάβουν οι Επίτροποι στην περιοχή και οι εταίροι που σχετίζονται με τα χαρτοφυλάκιά τους", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ