Συμφωνία στο προσχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη

Συμφωνία στο προσχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη

Σε συμφωνία επί του προσχεδίου για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη κατέληξαν τα δύο αντιμαχόμενα μέρη στη Λιβύη με την υποστήριξη της Ρωσίας και της Τουρκίας - Αύριο η απάντηση Χαφτάρ

Αυτό ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών από τη Μόσχα όπου διεξάγονται οι διαβουλεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη με σκοπό την κατάπαυση του πυρός και την επίλυση του ζητήματος με πολιτικούς όρους σε κατοπινό στάδιο στο πλαίσιο μιας Διάσκεψης στο Βερολίνο.

Νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι οι συζητήσεις προχωρούν θετικά. Τα ρωσικά πρακτορεία μεταδίδουν πάντως πως ο ηγέτης της Τρίπολης Φαγιέζ Αλ Σεράτζ και ο Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ δεν έχουν συζητήσει μεταξύ τους και πως οι συζητήσεις γίνονται με διαμεσολάβηση των διπλωματών της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Ο Τούρκος επικεφαλής της διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου γνωστοποίησε ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ ζήτησε περισσότερο χρόνο, έως αύριο το πρωί, προκειμένου να αποφασίσει επί της συμφωνίας.

Η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ η Μόσχα υποστηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ. Οι δύο χώρες στοχεύουν όμως στην υπογραφή μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια διάσκεψη στο Βερολίνο για εξεύρεση πολιτικής λύσης.

«Θα είμαστε εκεί»

Μιλώντας στο πλευρό του Ιταλού Πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι θα δώσει το παρόν του σε μια διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Βερολίνο με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Λιβύη. Εκεί είπε θα είναι τόσο ο κ. Κόντε όσο και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Από την πλευρά του ο Ιταλός Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη θα ανοίξει το δρόμο για μια σημαντική ευκαιρία και εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα θα εισέλθει σε μια ειρηνική διαδικασία.

«Μια αδιαίρετη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη Λιβύη. Αυτός είναι ο στόχος», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η Ιταλία θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να υποβοηθήσει στην εκδημοκρατικοποίηση.

ΠΗΓΗ alphanews