Αυτό είναι το σχέδιο Τραμπ για Ισραήλ – Παλαιστίνη

Αυτό είναι το σχέδιο Τραμπ για Ισραήλ – Παλαιστίνη

Το σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σε δηλώσεις του και έχοντας στο πλευρό του τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο – όπως και με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ – έκανε λόγο ρεαλιστική «win – win» λύση, τόσο για το Ισραήλ, όσο και για την Παλαιστίνη.

Δήλωση Ντόναλντ Τραμπ - Πρόεδρος ΗΠΑ
«Όλοι οι προηγούμενοι Πρόεδροι απέτυχαν με την ειρήνη στο Ισραήλ και την Παλεστίνη. Οι σχέσεις μας δεν ήταν ποτέ τόσο καλές όσο σήμερα. Μαζί μπορούμε να φέρουμε μια νέα μέρα στη Μέση Ανατολή. Η σημερινή συμφωνία είναι μια ιστορική ευκαιρία για τους Παλαιστινίους να επιτύχουν επιτέλους ένα ανεξάρτητο κράτος με δική τους πρωτοβουλία. Μετά από 70 χρόνια μικρής προόδου, αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία ευκαιρία που θα έχουν ποτέ.»

O Aμερικανός Πρόεδρος έκανε λόγο για δημιουργία δύο κρατών, το κράτος του Ισραήλ και ένα Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. «Η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει "αδιαίρετη πρωτεύουσα" του Ισραήλ» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η Αμερική θα ανοίξει πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.tramp

Δήλωση Μπενιαμίν Νετανιάχου - Πρωθυπουργός Ισραήλ
«Είσαι ο καλύτερος φίλος που είχε ποτέ το Ισραήλ στον Λευκό Οίκο. Το Ισραήλ θέλει τους Παλαιστίνιους να έχουν ένα καλύτερο μέλλον, το πλάνο σου το προσφέρει αυτό στους Παλαιστίνιους.»

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, με την Αμερική να μετακινεί την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, μια κίνηση που ικανοποίησε τον Νετανιάχου και κατέκρινε ο Μαχμούντ Αμπάς.

«Η Ιερουσαλήμ δεν είναι προς πώληση»

Σε μια πρώτη αντίδραση στο σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε πως «Η Ιερουσαλήμ δεν είναι προς πώληση».

ΠΗΓΗ alphanews.live