Κοροναϊός: Πρώτο κρούσμα στην Καταλονία

Κοροναϊός: Πρώτο κρούσμα στην Καταλονία

Οι ισπανικές υγεινομικές αρχές εντόπισαν σήμερα ένα κρούσμα του νέου κοροναϊού στην Καταλονία, το πρώτο που καταγράφεται στην ηπειρωτική Ισπανία, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia.

Το κρούσμα είναι το τέταρτο της χώρας έπειτα από τρεις τουρίστες από την Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία που εντοπίσθηκαν στα Κανάρια Νησιά και τη Μαγιόρκα να έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Στους 16 οι νεκροί στο Ιράν

Ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό έφθασε τους 16 στο Ιράν, με τα κρούσματα να ανέρχονται στους 95 ασθενείς, μεταξύ των οποίων και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της χώρας, Ιράζ Χαριρτσί, σύμφωνα με όσα μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ILNA.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας, Κιανούς Τζαχανπούρ, δήλωσε πως ο Χαριρτσί βρίσκεται σε καραντίνα και κάλεσε τους Ιρανούς να μένουν στα σπίτια τους, διότι αυτό «είναι ασφαλέστερο».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως υπήρξαν 34 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα, «περιλαμβανομένων 16 στην πόλη Κομ». Οι ιρανικές αρχές δεν έχουν διευκρινίσει πόσοι άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα στη χώρα, όμως το ημιεπίσημο πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι 320 άνθρωποι νοσηλεύονται στην σιιτική ιερή πόλη Κομ.

Καθώς η επιδημία του ιού Covid-19 εξαπλώνεται στο Ιράν, οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την έλλειψη φαρμάκων, γεγονός που συνδέεται με τις αμερικανικές κυρώσεις που εφαρμόστηκαν εκ νέου, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και έχουν προκαλέσει ασφυξία στην ιρανική οικονομία.

Στα χαρτιά, τα ανθρωπιστικά αγαθά (φάρμακα, ιατρικός εξοπλισμός) εξαιρούνται από τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον, όμως στην πράξη, υπόκεινται στα αμερικανικά τιμωρητικά μέτρα, αφού οι διεθνείς τράπεζες προτιμούν να αρνηθούν μία συναλλαγή με το Ιράν -όποιο και να είναι το είδος του προϊόντος- παρά να διακινδυνεύσουν αντίποινα των ΗΠΑ.

Απέναντι στην μείωση των εισαγωγών φαρμάκων, η Τεχεράνη έχει επιβάλει δελτίο. Οι αρχές έχουν επίσης καταργήσει τις επιδοτήσεις, γεγονός που οδήγησε στην έκρηξη των τιμών.