CNNi: Στην Ινδία η κοινωνική απομόνωση για τον κορωνοϊό είναι πολυτέλεια

CNNi: Στην Ινδία η κοινωνική απομόνωση για τον κορωνοϊό είναι πολυτέλεια

Επί δύο μέρες, ο 36χρονος Jeetender Mahender, εργάτης καθαριότητας της κάστας Νταλίτ, μια από τις περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες της Ινδίας, δεν έχει τολμήσει να εγκαταλείψει την οικογενειακή παράγκα στην παραγκούπολη Βαλμίκι, πέρα από το να πάει στην τουαλέτα.

Η κατάστασή του είναι απελπιστική. Το μικροσκοπικό σπίτι δεν έχει πόσιμο νερό, ούτε τουαλέτα, ενώ το φαγητό είναι ελάχιστο: αν δεν εργάζεται, δεν πληρώνεται.

Ο Mahender προσπαθεί να συμμορφωθεί με τη γενική εντολή του πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι για 21ήμερο εθνικό αποκλεισμό, με στόχο τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού στα 1, 3 δισεκατομμύρια των Ινδών. Μέχρι τώρα η Ινδία έχει καταγράψει 1.024 κρούσματα και 27 θανάτους.

«Η κοινωνική αποστασιοποίηση δεν ισχύει μόνο για τους αρρώστους, αλλά για καθέναν από εμάς», ανήγγειλε ο Μόντι σε δημόσιο διάγγελμά του την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό μπορεί να ισχύει για τη μεσαία και ανώτερη τάξη της Ινδίας, η οποία μπορεί να περιοριστεί στα σπίτια και τα διαμερίσματά της, τρώγοντας το αποθηκευμένο πλεονάζον φαγητό της, δουλεύοντας ακόμη κι από το σπίτι, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία.

Είναι αδύνατον όμως να εφαρμοστεί στις τάξεις των περίπου 74 εκατομμυρίων Ινδών –περίπου το ένα έκτο του πληθυσμού της χώρας- οι οποίοι ζουν στοιβαγμένοι σε παραγκουπόλεις. Εκεί η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι φυσικά και οικονομικά αδύνατη.

«Τα σοκάκια είναι τόσο στενά που όταν τα διασχίζουμε τρίβουμε ο ένας τον ώμο του άλλου», λέει ο Mahender. «Οι είκοσι οικογένειες που ζουν κοντά στο σπίτι μας χρησιμοποιούν όλες μια κοινή τουαλέτα».

«Στην ουσία ζούμε όλοι μαζί. Αν κάποιος από εμάς αρρωστήσει, θα αρρωστήσουμε όλοι».


Ο πρωθυπουργός της πολυπληθούς χώρας απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να μείνουν σπίτι τους (Πηγή: AP Photo)

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σε παραγκούπολη της Βομβάης έχει βρεθεί θετικός στον νέο κορωνοϊό. Καθώς ο πανικός εξαπλώνεται στις τάξεις των πιο ευάλωτων Ινδών, χιλιάδες εργάτες προσπαθούν να φύγουν από τις φτωχογειτονιές της πόλης προς τα αγροτόσπιτά τους στην επαρχία, με το λεωφορείο ή και με τα πόδια, προκαλώντας φόβους για διασπορά του ιού στην ενδοχώρα.

Σε ραδιοφωνικό του μήνυμα την Κυριακή, αναγνωρίζοντας το χάος που έχει προκληθεί από το lockdown στους φτωχούς της Ινδίας, ο Μόντι ζήτησε συγγνώμη. Ζήτησε ωστόσο από τους ακροατές να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση.

Μία τουαλέτα για 1.440 ανθρώπους

Το νερό είναι μια από τις βασικές αιτίες που αναγκάζουν τους φτωχούς της Ινδίας να βγαίνουν καθημερινά από το σπίτι τους.

Η Sia, κάτοικος παραγκούπολης και εργάτρια σε οικοδομές στο Νέο Δελχί, ξυπνάει κάθε μέρα στις 5 το πρωί και βγαίνει από το σπίτι, αψηφώντας τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού της. Ο λόγος; Περπατά 100 μέτρα για να πλυθεί στην κοντινότερη παροχή νερού που εξυπηρετεί την ίδια και άλλους 70 εσωτερικούς μετανάστες – εργάτες στη γειτονιά της.

Δεν είναι η μόνη. Οι περισσότερες γυναίκες στην οικοδομή πλένονται μαζί το πρωί και μεταφέρουν νερό για το υπόλοιπο της ημέρες. Στο σπίτι τους δεν υπάρχουν ούτε ντουζιέρες, ούτε τουαλέτες.

Μπορεί η κυβερνητική αποστολή Καθαρή Ινδία, που ξεκίνησε το 2014, να καυχιέται ότι το 100% των Ινδών έχουν πλέον πρόσβαση στις τουαλέτες, ωστόσο ο επικεφαλής της ΜΚΟ WaterAid India, εξηγεί ότι η αποστολή επικεντρώθηκε κυρίως στην κατασκευή τουαλετών μέσα στα σπίτι, γεγονός που δεν περιλαμβάνει έναν αξιοσημείωτο αριθμό παραγκουπόλεων.

Στην παραγκούπολη του Νταράβι, για παράδειγμα, μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου, υπάρχει μόλις μια τουαλέτα για κάθε 1.440 κατοίκους, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του CFS.

Ο Sania Ashraf, επιδημιολόγος που εργάζεται πάνω στο νερό, την αποχέτευση, την υγιεινή και τη σχέση τους με τις αναπνευστικές ασθένειες, λέει ότι κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, το να έχει κανείς πρόσβαση σε μια κοινή τουαλέτα δεν σημαίνει και πολλά, αν αυτή δεν είναι καθαρή.


Μία από τις πολλές παραγκουπόλεις της Ινδίας. Εκεί όπου ο όρος κοινωνική αποστασιοποίηση ακούγεται σαν πικρό ανέκδοτο (Πηγή: AP Photo/Rajanish Kakade)

Επιπλέον, ο ανεπαρκής αερισμός μπορεί να παγιδεύει μολυσμένα αερολύματα και να «διευκολύνει τη μετάδοση του ιού», λέει ο Ashraf.

Γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό με δεδομένα τα στοιχεία ότι οι ασθενείς μπορεί να μεταδώσουν τον ιό μέσω των περιττωμάτων, αυξάνοντας την πιθανότητα μετάδοσης σε κοινές τουαλέτες και χώρους όπου το αποχετευτικό σύστημα είναι ακόμη ανοικτό.

ΠΗΓΗ Cnn.gr