Πραγματικότητα vs Επιστημονική φαντασία: Επτά ερωτήσεις για τον κορωνοϊό

Πραγματικότητα vs Επιστημονική φαντασία: Επτά ερωτήσεις για τον κορωνοϊό

Καθώς τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού ανά τον πλανήτη αυξάνονται, το ίδιο αυξάνουν οι ερωτήσεις και οι απορίες γύρω από αυτόν. Καθώς είναι δύσκολο να πει κανείς πόσο μακριά είμαστε από το τέλος της πανδημίας, οι μόνες απαντήσεις που έχουν αξία, είναι αυτές που μας παρέχουν οι επιστήμονες. 

Ερώτηση 1

Με τόσους ανθρώπους να αγγίζουν καθημερινά τα προϊόντα και τις συσκευασίες σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα με τρόφιμα, τι μέτρα πρέπει να πάρει κανείς για να προστατευτούν οι καταναλωτές από τον νέο κορωνοϊό;

Απάντηση: Είναι σημαντικό να κατανοήσει κανείς ότι ο κορωνοϊός δεν είναι διατροφική ασθένεια, αλλά αναπνευστική. Δεν αρρωσταίνουμε καταναλώνοντας φαγητό.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί όντως συνιστούν τον καθαρισμό των κονσερβοποιημένων ή συσκευασμένων αγαθών. Ούτως ή άλλως πρέπει να ξεπλένουμε τις τροφές μας πριν τις καταναλώσουμε, οπότε συνεχίστε να το κάνετε. Και σίγουρα να πλένετε τα χέρια σας μετά το ξεπακετάρισμα των λαχανικών και πριν την κατανάλωση τροφής.

Προσοχή: Σαπουνίστε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα. Μην ξεχνάτε τους αντίχειρές σας.


Πηγή: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Ερώτηση 2

Αν κάποιος τελικά εκτεθεί στον ιό και αρρωστήσει, πώς μπορεί να απομονωθεί ουσιαστικά σε ένα σπίτι όταν ζει με πολλούς ακόμη ανθρώπους κάτω από την ίδια στέγη;

Απάντηση: Είναι ομολογουμένως δύσκολο. Αν ένας ασθενής κορωνοϊού μοιράζεται τον ίδιο χώρο με άλλους, αυτό το άτομο πρέπει να προσπαθήσει να απομονωθεί σε ένα και μόνο δωμάτιο, όσο αυτό είναι δυνατό. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του κάποιες πρακτικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Κάποιες από τις συστάσεις περιλαμβάνουν τον καλό εξαερισμό των κοινόχρηστων χώρων, την ανάγκη του αρρώστου να φοράει μάσκα και των υγειών να χρησιμοποιούν στο μέτρο του δυνατού γάντια μιας χρήσης προκειμένου να αγγίζουν πιθανά μολυσμένα αντικείμενα όπως πιάτα.

 

 

Ερώτηση 3

Πώς μπορεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να προστατεύεται από τους ασθενείς όταν δεν του παρέχεται επαρκής προστασία;

Απάντηση: Η απάντηση είναι: δεν μπορεί. Γι’ αυτό και η ερώτηση γίνεται όλο και πιο κρίσιμη καθώς τα νοσοκομεία καλούνται να αντιμετωπίσουν όλο και περισσότερες περιπτώσεις ασθενών από τον νέο κορωνοϊό. Η έλλειψη σε προστατευτικές μάσκες και γάντια είναι μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο με αποτέλεσμα οι χώρες αλλά και ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να συστήνει στους πολίτες να μην προβαίνουν στην αγορά μασκών αν δεν τις χρειάζονται πραγματικά, προκειμένου να επαρκούν για τους ασθενείς, το προσωπικό υγείας και όσους φροντίζουν ασθενείς.

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται στην παραγωγή μασκών και στολών προκειμένου να βοηθήσουν τους επαγγελματίες της υγείας να λαμβάνουν επαρκή προστασία. 

Ερώτηση 4

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr