Κορωνοϊός: Πώς η Mαφία εκμεταλλεύεται την κρίση στη νότια Ιταλία

Κορωνοϊός: Πώς η Mαφία εκμεταλλεύεται την κρίση στη νότια Ιταλία

Ανώτεροι αξιωματούχοι και ερευνητές κατά της μαφίας εξηγούν στο CNNi πως οργανώσεις μαφίας εκμεταλλεύονται ήδη την πανδημία του κορωνοϊού, ειδικά στη νότια Ιταλία.

Παρέχουν είδη καθημερινής ανάγκης σε φτωχογειτονιές, προσφέρουν πίστωση σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ σχεδιάζουν να απορροφήσουν ένα κομμάτι των δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για κεφάλαια τόνωσης.

Η πιο ισχυρή οργάνωση της Μαφίας - η "Ντραγκέτα" (Ndrangheta), με έδρα την Καλαβρία - πιστεύεται ότι ελέγχει το 80% της ευρωπαϊκής αγοράς κοκαΐνης. Ακόμη και όταν η πανδημία κατέστησε πιο δύσκολη τη διανομή, εκμεταλλεύτηκε την καραντίνα.

Ο δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο - συγγραφέας του "Γόμμορα - η άλλη μαφία της Ιταλίας", μια έκθεση της μαφίας της Καμόρρα στη Νάπολη - είπε στο CNNi ότι "οι διακινητές εκμεταλλεύτηκαν την [έλλειψη] εποπτείας της επιβολής του νόμου στα λιμάνια, στα αεροδρόμια".

Αλλά οι ομάδες μαφίας είναι κάτι πολύ παραπάνω από το εμπόριο κοκαΐνης. Είναι βαθιά ενσωματωμένες στην οικονομία.

Ενώ οι παραδοσιακές δραστηριότητες της Μαφίας, όπως ο εκβιασμός μπορεί να δέχεται πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βρίσκουν νέες ευκαιρίες, λέει η Άννα Σέρργι, ανώτερη λέκτορας στην εγκληματολογία στο Πανεπιστήμιο του Essex.

Ο Φράνκο Γκαμπριέλλι, επικεφαλής της ιταλικής αστυνομίας, δήλωσε ότι οι οργανώσεις της Μαφίας πλήττουν ήδη τμήματα της οικονομίας "που δεν έχουν μπλοκαριστεί από τους περιορισμούς του Covid-19: την αγροδιατροφική αλυσίδα, την προμήθεια φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, την οδική μεταφορά".

Την ίδια άποψη μοιράζεται ο Σαβιάνο: "τα γραφεία τελετών, τα πλυντήρια νοσοκομείων, οι εταιρείες καθαρισμού εταιρείες παράδοσης τροφίμων, βενζινάδικα, αυτοί είναι οι κλάδοι που έλεγχαν τα τελευταία 10 χρόνια", λέει στο CNNi.

Είναι τέτοιο το οικονομικό δίκτυο της "Ντραγκέτα", είπε ο Gabrielli την περασμένη εβδομάδα, ώστε θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την απεγνωσμένη ανάγκη για μετρητά που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τις οποίες δεν ελέγχει επί του παρόντος.

"Στο τέλος της έκτακτης ανάγκης, οι εγκληματικές ενώσεις θα μπορούσαν να έχουν μολύνει την οικονομία, ελέγχοντας εταιρείες που προηγουμένως δεν είχαν διεισδύσει", είπε.

Η Σέρργι λέει ότι οι προηγούμενες κρίσεις έχουν δείξει ότι η μαφία μπορεί να μεταφέρει χρήματα γρήγορα εκτός του τραπεζικού συστήματος και να απαιτήσει λιγότερες εγγυήσεις από τις τράπεζες. Ο δανεισμός χρημάτων σε προβληματικές εταιρείες και, στη συνέχεια, σταδιακά ο έλεγχος τους είναι μια καλοδουλεμένη τακτική μαφίας.

Ο Νικολα Γκρατερι, ανακριτής κατά της μαφίας και επικεφαλής της εισαγγελικής αρχής στο Catanzaro, δήλωσε στο CNNi ότι επιχειρήσεις όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

 

 

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr