Η NASA τιμά την πρωτοπόρο αστρονόμο Νάνσι Γκρέις Ρόμαν δίνοντας το όνομά της στο νέο της τηλεσκόπιο

Η NASA τιμά την πρωτοπόρο αστρονόμο Νάνσι Γκρέις Ρόμαν δίνοντας το όνομά της στο νέο της τηλεσκόπιο

Το όνομα της πρώτης γυναίκας επικεφαλής στο γραφείο Διαστημικής Επιστήμης της NASA, της αστρονόμου Νάνσι Γκρέις Ρόμαν, επελέγη για το όνομα του νέου τηλεσκοπίου της διαστημικής υπηρεσίας που βρίσκεται στα σκαριά.

Αρχικά γνωστό ως WFIRST, ως ακρώνυμο του Wide Field Infrared Survey Telescope («Υπέρυθρο Διαστημικό Τηλεσκόπιο Ευρέος Πεδίου»), το διαστημικό τηλεσκόπιο Nancy Grace Roman αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το 2025. 

«Είναι χάρη στις αρχηγικές ικανότητες και το όραμα της Νάνσι Γκρέις Ρόμαν που η NASA έγινε πρωτοπόρος της αστροφυσικής και με το λανσάρισμα του Hubble, του πιο ισχυρού και παραγωγικού διαστημικού τηλεσκόπιου στον κόσμο», δήλωσε ο διοικητής της NASA Τζιμ Μπράιντενστιν.

«Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο όνομα για το WFIRST, το οποίο θα είναι διάδοχος των τηλεσκοπίων Hubble και Webb».

Η πρωτοπόρος αστρονόμος πέθανε το 2018 αλλά η κληρονομιά της εξακολουθεί να εμπνέει νεαρούς αστρονόμους και, με την ονομασία του νέου τηλεσκοπίου στη μνήμη της, θα συνεχίζει ακολουθεί τις αποστολές της υπηρεσίας.

 

 

Σκληρή δουλειά 

Το νέο τηλεσκόπιο σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τα άλυτα μυστήρια του σύμπαντος, όπως η σκοτεινή ενέργεια και η σκοτεινή ύλη.

Πρόκειται για δύο μυστήρια που συνιστούν την πλειοψηφία του σύμπαντος, αλλά είναι γνωστά μόνο από τις συνέπειές τους στην ορατή ύλη.

To πρώην WFIRST είναι ένα πολλά υποσχόμενο τηλεσκόπιο της NASA. Στόχος του είναι η έρευνα της σκοτεινής ενέργειας αλλά και να εντοπίσει εξωπλανήτες στο κέντρο του Γαλαξία μας, όπου βρίσκονται και τα περισσότερα άστρα. Η μελέτη των εξωπλανητών θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται οι πλανήτες.

Επιπλέον, η αναζήτηση κατοικήσιμων εξωπλανητών θα γίνει πιο ολοκληρωμένη γιατί θα συνδυάζονται παρατηρήσεις από αυτό το τηλεσκόπιο με το τηλεσκόπιο Kepler και το τηλεσκόπιο TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite).