Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Δεν «σβήνει» η παγκόσμια οργή

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Δεν «σβήνει» η παγκόσμια οργή

Διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο βγήκαν ξανά στους δρόμους την Παρασκευή, παρά τις προειδοποιήσεις για πιθανή νέα έξαρση του κορωνοϊού και τα μέτρα κοινωνικής αποσταστοποίησης, σε ένα κύμα οργής για τον ρατσισμό κατά των μειονοτήτων στις χώρες τους, μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη των ΗΠΑ. 

Σε Βρετανία, Αυστρία, Γερμανία, Γεωργία, Ιταλία, Ολλανδία, Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Λιθουανία, Μεξικό, Καναδά, Αυστραλία, Νότιο Αφρική και Πακιστάν πραγματοποιήθηκαν πορείες διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στους διαδηλωτές των ΗΠΑ, όπου συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διαδηλώσεις, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία Φλόιντ.

Η πιο μαζική συμμετοχή, όπως σημειώνει το Reuters, ήταν στη Γερμανία με περισσότερους από 10.000 πολίτες να κατακλύζουν τους δρόμους σε Φρανκφούρτη και Αμβούργο.

Στη Βιέννη πραγματοποιήθηκε διαδήλωση το βράδυ της Πέμπτης, με τη συμμετοχή περίπου 50.000 ανθρώπων -σύμφωνα με την αστυνομία- μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην αυστριακή πρωτεύουσα.

 

Φορώντας προστατευτικές μάσκες, εκατοντάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την αστυνομική βία έξω από το συγκρότημα Trump Towers στην Κωνσταντινούπολη. 

AP Photo/Emrah Gurel

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, οι οποίοι δεν μιλούν εξ ονόματος των Ηνωμένων Εθνών, κατήγγειλαν την Παρασκευή τη συνεχιζόμενη «φυλετική τρομοκρατία» στις ΗΠΑ και την «βία που υποστηρίζεται από το κράτος».

Η ανακοίνωση των 10 Ειδικών Εισηγητών και άλλων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που μετέχουν σε διάφορες Ομάδες Εργασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε ως αφορμή τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού. Στο κείμενο αυτό καταγγέλλεται «το πρόσφατο κύμα φόνων Αφροαμερικανών», ο «φυλετικός έλεγχος» στους δημόσιους χώρους και «το λιντσάρισμα της σύγχρονης εποχής».

«Η καταγωγή της αστυνομίας στις ΗΠΑ ανάγεται στις περιπόλους των σκλάβων που είχαν ως σκοπό να προστατεύουν τις περιουσίες των υποστηρικτών της δουλείας», γράφουν οι ειδικοί. «Στις ΗΠΑ, είναι προφανές ότι αυτή η κληρονομιά της φυλετικής τρομοκρατίας συνεχίζεται στη σύγχρονη αστυνομία», συνεχίζουν.

Οι εμπειρογνώμονες καλούν την αμερικανική κυβέρνηση να λάβει «αποφασιστικά μέτρα» για να καταπολεμήσει τον συστημικό ρατσισμό και τις φυλετικές προκαταλήψεις στο δικαστικό σύστημα. Ζητούν επίσης από τις αμερικανικές αρχές να ξεκινήσουν ανεξάρτητες έρευνες και να φροντίσουν ώστε οι αστυνομικοί που κάνουν χρήση υπερβολικής βίας να καθίστανται υπόλογοι.

«Ακριβώς 99 χρόνια μετά τη σφαγή της Τούλσα» -μια ρατσιστική σφαγή στη συνοικία των μαύρων σε αυτή τη μικρή πόλη της Οκλαχόμας- «οι Αφροαμερικανοί συνεχίζουν να υφίστανται τη φυλετική τρομοκρατία, σε μια βία που στηρίζεται από το κράτος και οργανώνεται από ιδιώτες», υπογραμμίζουν εξάλλου οι εμπειρογνώμονες.

«Η εικόνα του Τζορτζ Φλόιντ να πεθαίνει από ασφυξία, με έναν λευκό αστυνομικό γονατισμένο στον λαιμό του, θυμίζει τον τρόμο που προκαλούσε η πρακτική του λιντσαρίσματος στις ΗΠΑ. Λαμβάνοντας υπόψη το προηγούμενο της ατιμωρησίας σε περιπτώσεις φυλετικής βίας τέτοιου είδους, οι μαύροι έχουν πολλούς λόγους να φοβούνται για τη ζωή τους».

 

 

«Καλέστε την Εθνοφρουρά» λέει ο Τραμπ στους κυβερνήτες

Στις ΗΠΑ η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, με τα επεισόδια αστυνομικής βίας κατά πολιτών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, να πληθαίνουν καθημερινά.

Σύμφωνα με το CNNi, ο αριθμός των μελών της Εθνοφρουράς που αντιμετωπίζουν τις διαμαρτυρίες και την πολιτική αναταραχή σε όλη τη χώρα έχει αυξηθεί σε 41.500 σε 33 πολιτείες των ΗΠΑ και την περιφέρεια της Κολούμπια. Την Πέμπτη, υπήρχαν 32.400 μέλη της Εθνοφρουράς σε 32 πολιτείες και την περιφέρεια της Κολούμπια. Στην Ουάσινγκτον αυτή τη στιγμή έχουν αναπτυχθεί 5.100 μέλη της Εθνοφρουράς, 1.200 από την Ουάσινγκτον και 3.900 από άλλες πολιτείες.

Στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε αναστολή με στέρηση αποδοχών, αφού έριξαν έναν άνδρα 75 ετών στο έδαφος κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας. Ο άτυχος ηλικιωμένος νοσηλεύεται σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση, δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής.