ΗΠΑ: Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για περιορισμένη μεταρρύθμιση της αστυνομίας

ΗΠΑ: Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για περιορισμένη μεταρρύθμιση της αστυνομίας

Μετά το κύμα κοινωνικής οργής κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού που συγκλονίζει τις ΗΠΑ με αφορμή τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σήμερα, Τρίτη, διάταγμα με το οποίο δίνει εντολή για μια περιορισμένης έκτασης μεταρρύθμιση των δυνάμεων επιβολής του νόμου.

Αυτό το διάταγμα περιλαμβάνει την απαγόρευση των αμφιλεγόμενων «κεφαλοκλειδωμάτων», εκτός και «αν η ζωή ενός αστυνομικού κινδυνεύει», διευκρίνισε ο Τραμπ, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα με οικογένειες θυμάτων αστυνομικής βίας και ρατσισμού.

«Η μείωση του εγκλήματος και η αύξηση των προσδοκιών δεν είναι αντίθετοι στόχοι. Δουλεύουν μαζί», δήλωσε χαρακτηριστικά από τους κήπους του Λευκού Οίκου,  «ενθαρρύνοντας» τους χιλιάδες αστυνομικούς να υιοθετήσουν «τα υψηλότερα επαγγελματικά πρότυπα», όπως ο ίδιος ανέφερε.

Με αυτό το διάταγμα, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θέλει να προσφέρει «ένα ασφαλές μέλλον στους Αμερικανούς κάθε φυλής, θρησκείας, χρώματος και πιστεύω».

«Οι Αμερικανοί θέλουν τον νόμο και την τάξη, απαιτούν τον νόμο και την τάξη», τόνισε ο ίδιος.

Παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησής του, της αστυνομίας και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Τραμπ επανέλαβε τη βούλησή του να αποκαταστήσει «τον νόμο και την τάξη», ένα σύνθημα που επαναλαμβάνει από την αρχή των κινητοποιήσεων. Υπογράμμισε, δε, ότι το να υπερασπίζεται τους «θαρραλέους» αστυνομικούς απονέμοντας την ίδια στιγμή δικαιοσύνη στις οικογένειες, δεν είναι κάτι το ασύμβατο.

«Οι Αμερικανοί γνωρίζουν την αλήθεια: χωρίς την αστυνομία, υπάρχει το χάος, χωρίς το δίκαιο, υπάρχει η αναρχία και χωρίς την ασφάλεια, η καταστροφή», τόνισε.

Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος συμπλήρωσε ότι αντιτίθεται «σθεναρά» στις «ακραίες» προσπάθειες να διαλυθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες, όπως εκείνη που ανακοινώθηκε στη Μινεάπολη.

Ο Τραμπ δεν μίλησε ευθέως για το ζήτημα του ρατσισμού. Αντιθέτως, σημείωσε ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται σε ένα μικρό αριθμό μεμονωμένων αστυνομικών. «Είναι ελάχιστοι. Χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη. Είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό. Αλλά κανείς δεν θέλει να τους ξεφορτωθεί περισσότερο από τους πραγματικά καλούς και σπουδαίους αστυνομικούς», σημείωσε σύμφωνα με το CNNi.

Το προεδρικό διάταγμα προβλέπει ότι οι ομοσπονδιακές επιδοτήσεις θα δίνονται στις αστυνομικές μονάδες που αποδεικνύουν, μέσω ανεξάρτητων οργανισμών, ότι σέβονται «τα υψηλότερα πρότυπα» στην «εκπαίδευση σχετικά με τη χρήση βίας και τις τεχνικές απεμπλοκής», διευκρίνισε.