Επίθεση της Τουρκίας στις ΗΠΑ για την ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο: Δεν τηρείτε ισορροπίες

Επίθεση της Τουρκίας στις ΗΠΑ για την ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο: Δεν τηρείτε ισορροπίες

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι αντέδρασε προχωρώντας σε νέες δηλώσεις για την Κύπρο και το πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης, καθώς και για τη θέση των ΗΠΑ, έπειτα από τις δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την έντονη ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ, τονίζοντας ότι η αμερικανική διπλωματία έχει καταστήσει απόλυτα σαφές τις θέσεις της στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα χαρακτηρίζει αντιπαραγωγικές τις ενέργειες της Τουρκίας και επισημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνονται το ίδιο με την Τουρκία το Δίκαιο της Θάλασσας. Παράλληλα, έκανε λόγο για αναβάθμιση της Κύπρου σε «στρατιωτικό εταίρο» στο πλαίσιο της νέας μεσογειακής στρατηγικής των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου απάντησε λέγοντας πως «τέτοια βήματα δε συμβάλλουν στην επίλυση του κυπριακού και εντείνουν τη σκληρή στάση των Ελληνοκυπρίων.»

Επίσης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε: «Τέτοια βήματα που δεν τηρούν τις ισορροπίες εμποδίζουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης αλλά και στη δημιουργία κλίματος ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος του τούρκου Προέδρου τοποθετήθηκε και για τη Θράκη λέγοντας πως « μπορούμε να μιλήσουμε για τα ζητήματα του Αιγαίου και το θέμα των τούρκων της δυτικής Θράκης.