Αγία Σοφία: Αυτό είναι το σκεπτικό της απόφασης για την μετατροπή της σε τζαμί

Αγία Σοφία: Αυτό είναι το σκεπτικό της απόφασης για την μετατροπή της σε τζαμί

Οργή κατά της Τουρκίας έχει προκαλέσει η απόφαση να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία - Ποιο το σκεπτικό αυτής της απόφασης - Τα επόμενα βήματα της Ελλάδας

«Η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία του «Ιδρύματος του Μωάμεθ του Πορθητή (Fatih Sultan Mehmet Han)» και «θα πρέπει σύμφωνα με τη βούληση του κληροδοτούντος να χρησιμοποιείται αδιάλειπτα ως τέμενος για μόνιμη χρήση της κοινωνίας» αναφέρει η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Το σκεπτικό της απόφασης υποστηρίζει πως «δεν είναι νομικά εφικτή η χρήση για άλλο σκοπό πέρα του τεμένους και δεν μπορεί να εμποδισθεί η χρήση και εκμετάλλευση του ακινήτου και των δικαιωμάτων του κληροδοτήματος από την κοινωνία, τα οποία προστατεύονται και διατηρούνται -από την αρχαιότητα- από το τουρκικό νομικό σύστημα. Δεν είναι σύννομη η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία συνιστά αντικείμενο της επίδικης υπόθεσης και με την οποία μετατράπηκε η Αγία Σοφία από τέμενος σε μουσείο, δίχως να λαμβάνει υπόψη της τα ως άνω ζητήματα».

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του Μουσταφά Κεμάλ που μετέτρεπε την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με ανάρτηση στο Twitter, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την απόφαση ώστε η Αγία Σοφία να μην θεωρείται πλέον μουσείο και μεταβιβάστηκε στην γενική Διεύθυνση Θρησκευτικὠν υπηρεσιών.

Δείτε αναλυτικά το σκεπτικό της απόφασης του 10ου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζάμι:

«-Η προαναφερθείσα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αξιολογείται εντός του πεδίου εφαρμογής των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Ανωτάτου Εφετείου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

-Αποτελεί ιδιοκτησία του Ιδρύματος του Μωάμεθ του Πορθητή (Fatih Sultan Mehmet Han) που είναι Ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου με νομική προσωπικότητα, για το οποίο εγγυάται η έννομη τάξη μας, διατηρώντας παράλληλα το καθεστώς της Αγίας Σοφίας (σσ ως τέμενος)

-Η Αγία Σοφία θα πρέπει σύμφωνα με τη βούληση του κληροδοτούντος να χρησιμοποιείται αδιάλειπτα ως τέμενος για μόνιμη χρήση της κοινωνίας. Έχει δε τις ιδιότητες ακίνητης περιουσίας που παραχωρείται προς όφελος του λαού, δίχως αντίτιμο και είναι καταγεγραμμένη στον τίτλο ιδιοκτησίας ως τέμενος.

-Ο τίτλος ιδιοκτησίας του Ιδρύματος έχει νομική ισχύ και το ακίνητο που κληροδοτήθηκε δεν μπορεί να αλλάξει μορφή χρήσης και σκοπού, εκτός αυτού που αναφέρεται στον τίτλο ιδιοκτησίας. Το ζήτημα δε αυτό είναι δεσμευτικό για την εναγόμενη Διοίκηση (σσ Προεδρία της Δημοκρατίας, βλ. σελ. 1) καθώς και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Τα παραπάνω δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

-Συνάγεται το συμπέρασμα πως δεν είναι νομικά εφικτή η χρήση για άλλο σκοπό πέρα του τεμένους και δεν μπορεί να εμποδισθεί η χρήση και εκμετάλλευση του ακινήτου και των δικαιωμάτων του κληροδοτήματος από την κοινωνία, τα οποία προστατεύονται και διατηρούνται -από την αρχαιότητα- από το τουρκικό νομικό σύστημα. Δεν είναι σύννομη η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία συνιστά αντικείμενο της επίδικης υπόθεσης και με την οποία μετατράπηκε η Αγία Σοφία από τέμενος σε μουσείο, δίχως να λαμβάνει υπόψη της τα ως άνω ζητήματα.

Με βάση τα ανωτέρω σημεία, αποφασίζουμε την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης που αποτελεί αντικείμενο της υπόθεσης».

Έρχονται κυρώσεις στην Τουρκία

«Ο Ερντογάν έκανε ένα ιστορικό λάθος, ένα λάθος που δημιουργεί ένα χάσμα, ελπίζω να μην είναι αγεφύρωτο», είπε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας τόνισε πως η απόφαση του Ερντογάν είναι μια απόφαση λανθασμένη που θα του δημιουργήσει προβλήματα.

«Η Ελλάδα καταδικάζει αυτή την ενέργεια και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των κυρώσεων όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Unesco».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προχωρήσουμε σε κάποια μορφή κυρώσεων». Πρέπει «να καταλάβει όποιος παραβαίνει τη διεθνή νομιμότητα ότι για αυτή την παραβατική συμπεριφορά υπάρχουν κυρώσεις οι οποίες πονάνε», επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

«Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές ζήτημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τέτοια παραβατική συμπεριφορά και μια τόσο μεγάλη προσβολή θα πρέπει να έχει και ανάλογη απάντηση». Τέλος, είπε ότι «αναμένουμε εξελίξεις τις επόμενες ημέρες».

 

Πηγή πληροφοριών: «Ελεύθερος Τύπος»