Άρθρο - φωτιά της Jerusalem Post: Το Ισραήλ στο πλευρό της Ελλάδας και ο «οθωμανικός νταής»

Άρθρο - φωτιά της Jerusalem Post: Το Ισραήλ στο πλευρό της Ελλάδας και ο «οθωμανικός νταής»

Με ένα άρθρο φωτιά η Jeruralem Post παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας την ώρα που οι σύμμαχοί μας στην Ε.Ε. κάνουν ότι δεν βλέπουν και δεν ακούν τίποτα από τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων

Όπως πολύ εύστοχα αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου Robert Marks, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Negev: «σε μια σαφή πρόκληση κυριαρχίας με την Τουρκία, η Ελλάδα δεν μπορεί να βρει πλήρη αλληλεγγύη με τους εταίρους της».

Ο αρθρογράφος ασκεί σκληρή κριτική στο ρόλο που παίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση γράφοντας: «... σήμερα, η Ε.Ε. δεν μπορεί να συγκεντρώσει τη δύναμη να δείξει κάποια μορφή αλληλεγγύης με ένα από τα μέλη του, έναν ιδρυτή του ευρωπαϊκού πολιτισμού και τον στρατηγικό νοτιοανατολικό ακρογωνιαίο λίθο του, δηλαδή την Ελλάδα.
Μετά την αιμορραγία της Ευρώπης σε δύο παγκόσμιους πολέμους και την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με την ελπίδα ότι μια οικονομική ένωση θα αποτρέψει μελλοντικές συγκρούσεις, οι ρωγμές συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην ένωση».

Το μόνο που κάνει η Τουρκία είναι να εκβιάζει το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει ο Robert Marks και προσθέτει: «Παρά τον σαφή χάρτη, που θα έπρεπε να βασίζεται στα διεθνή δικαστήρια διαιτησίας, που θα έπρεπε να στηρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ένας γείτονας προκαλεί απροκάλυπτα ένα μέλος της ΕΕ, ενώ το ευρωπαϊκό μπλοκ κλείνει τα μάτια του.
Αυτό δεν αποτελεί καλό σημείο για τον αγωγό EastMed. Αυτό δεν αποτελεί καλό σημάδι για την παγκόσμια ειρήνη. Και η Τουρκία το γνωρίζει αυτό...».

Ο αρθρογράφος θέτει ένα καίριο ερώτημα για μια ενδεχόμενη σύρραξη Ελλάδας - Τουρκίας:

«Και μπορούμε να ρωτήσουμε σε ποιον θα ωφελήσει μια τέτοια σύγκρουση; Επιστρέφουμε στην παλιά καταπάτηση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια;», στηλιτεύοντας παράλληλα και τον ρόλο της Γερμανίας.

Τελειώνει το άρθρο του γράφοντας ότι ο «οθωμανικός νταής» είχε περάσει και παλιά από την περιοχή του Ισραήλ και δήλωνε φίλος, αλλά το μόνο που έκανε είναι να προκαλέσει χάος και καταστροφή.