Εκλογές ΗΠΑ: Με κλειστά μικρόφωνα το τελευταίο debate – Ουρές στην πρώιμη ψηφοφορία

Εκλογές ΗΠΑ: Με κλειστά μικρόφωνα το τελευταίο debate – Ουρές στην πρώιμη ψηφοφορία

Με συμμετοχή ρεκόρ θα πραγματοποιηθούν, όπως όλα δείχνουν οι προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ενώ η επιτροπή διεξαγωγής της τηλεμαχίας αποφάσισε να κλείνουν τα μικρόφωνα των υποψηφίων τη στιγμή που το λόγο έχει ο πολιτικός αντίπαλός τους έχει τον λόγο για να αποφευχθεί το «χάος» του προηγούμενου debate.

Η δεύτερη και τελευταία τηλεμαχία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και η απόφαση των κλειστών μικροφώνων αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση και των δύο υποψηφίων.

«Θα συμμετάσχω, απλώς θεωρώ ότι είναι πολύ άδικο» σχολίασε την απόφαση ο πρόεδρος Τραμπ ερωτηθείς από δημοσιογράφους.

Η επιτροπή κατέληξε στην απόφαση αυτή μετά τις αρνητικές κριτικές που έλαβε η προηγούμενη τηλεοπτική αναμέτρηση καθώς οι υποψήφιοι προτίμησαν να διακόπτουν ο ένας τον άλλον με προσβολές και ειρωνείες παρά να ξεδιπλώνουν το πολιτικό τους πρόγραμμα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε εντωμεταξύ χθες, Δευτέρα, την παράταση της παραλαβής της επιστολικής ψήφου στην Πενσιλβάνια για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, αρνούμενο να αποδεχτεί ένα αίτημα των Ρεπουμπλικάνων για τη μη εφαρμογή απόφασης κατώτερου δικαστηρίου που έδινε περισσότερο χρόνο στους ψηφοφόρους.

Οι δικαστές επέτρεψαν την εφαρμογή απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πενσιλβάνιας υπέρ των Δημοκρατικών στην ίδια πολιτεία, που είχε παρατείνει την καταληκτική ημερομηνία για την παραλαβή από πολιτειακούς εκλογικούς αξιωματούχους των επιστολικών ψήφων (που θα έχουν σφραγιστεί από το ταχυδρομείο) αργά το απόγευμα της ημέρας των εκλογών, για ένα ακόμη τριήμερο.

Ουρές στην πρώιμη ψηφοφορία

Εντωμεταξύ, οι ψηφοφόροι στη Φλόριντα έκαναν ουρά έξω από τα εκλογικά κέντρα χθες Δευτέρα, την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η πρώιμη ψηφοφορία στην πολιτεία αυτή, την ώρα που 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε περιοδεία χθες στην Αριζόνα, εν μέσω ενδείξεων ότι οι στην πρώιμη ψηφοφορία προηγούνται οι Δημοκρατικοί.

Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με μέλη της προεκλογικής του ομάδας ο Τραμπ εμφανίστηκε ιδιαίτερα σίγουρος για τον εαυτό του όταν σχολίασε την προεκλογική κούρσα, αγνοώντας τις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο που τον εμφανίζουν πίσω από τον υποψήφιο τον Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

«Θα κερδίσουμε», δήλωσε. «Δεν θα σας το έλεγα αυτό ίσως δύο, τρεις εβδομάδες νωρίτερα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται ότι έχει καταφέρει να μειώσει το προβάδισμα του Μπάιντεν στην Πενσιλβάνια, μία από τις πολιτείες κλειδί, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε χθες. Η δημοσκόπηση εμφανίζει τον Μπάιντεν να προηγείται με 49% ως 45% στην πολιτεία αυτή, ποσοστό μικρότερο κατά τρεις μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης φαίνεται να προηγείται και στο Ουισκόνσιν με ποσοστό 51% ως 43%.

Τουλάχιστον 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει είτε μέσω επιστολής είτε με φυσική παρουσία σε 44 πολιτείες και την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον ως το απόγευμα χθες, σύμφωνα με το U.S Elections Project του πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 21% του συνόλου των Αμερικανών που ψήφισαν το 2016 (136,6 εκατομμύρια). Το 2016, 5,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν ψηφίσει ως τις 23 Οκτωβρίου, 16 ημέρες πριν την ημέρα των εκλογών.

Ενθουσιασμός ή κορωνοϊός;

Η αύξηση στον αριθμό αυτών που ψηφίζουν πρώιμα οφείλεται φέτος στην επιθυμία πολλών Αμερικανών να αποφύγουν τις μεγάλες ουρές την ημέρα των εκλογών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όμως φαίνεται επίσης να αντικατοπτρίζει κυρίως τον ενθουσιασμό των Δημοκρατικών.

Στις πολιτείες που αναφέρουν το κόμμα που ψηφίζουν οι πρώιμοι ψηφοφόροι, σχεδόν το 54% είναι υποστηρικτές των Δημοκρατικών, έναντι του 25% των Ρεπουμπλικάνων.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι υποστηρικτές του Τραμπ σκοπεύουν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία την ημέρα των εκλογών, έπειτα από μήνες που ο Αμερικάνος πρόεδρος ισχυρίζεται χωρίς στοιχεία ότι η επιστολική ψήφος δεν είναι αξιόπιστη.

Αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ουρές ψηφοφόρων να περιμένουν σε 52 από τις 67 κομητείες της Φλόριντα χθες. Εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν, οι περισσότεροι φορώντας μάσκα, μέσα στη βροχή.

Η Φλόριντα είναι μια πολιτεία την οποία πρέπει να κερδίσει ο Τραμπ, καθώς χωρίς αυτή δεν θα έχει πολλές πιθανότητες να νικήσει στις εκλογές. Η Φλόριντα έχει 29 εκλέκτορες, όσους και η Νέα Υόρκη, λίγους λιγότερους από την Καλιφόρνια και το Τέξας.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τις 7 ως τις 14 Οκτωβρίου στην πολιτεία έδειχνε τον Μπάιντεν να προηγείται με 49% έναντι του Τραμπ, με 47%, όμως το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι 4 μονάδες.