Οκτάι: Η Τουρκία θέλει στην Κύπρο δύο ξεχωριστά κράτη

Οκτάι: Η Τουρκία θέλει στην Κύπρο δύο ξεχωριστά κράτη
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφίες:

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε πως η χώρα του θα συνεχίσει τις έρευνες της στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι αυτές θα επεκταθούν και νότια της Κρήτης - Ξεκαθάρισε πως η Τουρκία θέλει δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο.

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας ενστερνίζεται τις θεωρίες του Ταγίπ Ερντογάν για την Γαλάζια Πατρίδα.

Ο Οκτάϊ στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ανέφερε πως «εμείς στην υφαλοκρηπίδα μας και σε οποιοδήποτε σημείο μπορούμε να κάνουμε έρευνες και δεν χρειαζόμαστε την άδεια ή την έγκριση κανενός. Όπως ξέρετε κάποια στιγμή αποσύραμε τα πλοία μας στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ελλάδα. Όμως τώρα συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας. Σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνεται και η περιοχή που προκύπτει μετά τη συμφωνία ΑΟΖ με τη Λιβύη, αλλά και οι περιοχές που βρίσκονται νότια της Κρήτης. Θα συνεχίσουμε».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Άγκυρα δίνει σημασία στις αντιδράσεις της Ελλάδας υπογράμμισε πως «όχι μόνο η Ελλάδα αλλά οποιαδήποτε χώρα, οτιδήποτε και να πει, η Τουρκία δεν παραχωρεί ούτε μια σπιθαμή εδάφους, ούτε μια σταγόνα νερού. Όποιο κι αν είναι το κόστος. Εμείς απλά κάνουμε έρευνες στα δικά μας εδάφη, στη δική μας Γαλάζια Πατρίδα, τις δικές μας εργασίες. Όπως εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε κανέναν, έτσι δεν θα επιτρέψουμε να παρέμβει κανένας σε εμάς».

Ο Φουάτ Οκτάι ξεκαθάρισε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η λύση στην οποία προσανατολίζεται πλέον η Τουρκία στην Κύπρο είναι τα δύο ξεχωριστά κράτη, χωρίς καμία κουβέντα πλέον για ομοσπονδία.

«Σχετικά με το θέμα της ομοσπονδίας, εμείς κάναμε τα πάντα σχεδόν επί 50 χρόνια. Αλλά δεν πέτυχε. Έτσι, δεν θέλουμε να προχωρήσουμε με αυτόν τον τρόπο λύσης. Είδαμε ότι η λύση της ομοσπονδίας δεν προχωράει.

Δεν θέλουμε να χάσουμε άλλα πενήντα χρόνια με το θέμα της ομοσπονδίας. Από τώρα και στο εξής μιλάμε για δυο χωριστά κράτη με βάση την ισότιμη κυριαρχία», τόνισε, εξαίροντας για άλλη μια φορά τις αδελφικές σχέσεις με το ψευδοκράτος.

«Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι ένα κράτος που αναγνωρίζεται από την Τουρκία. Ο Τουρκοκύπριος είναι γνήσιος αδελφός μας. Ναι μεν δυο ξεχωριστά κράτη, αλλά γνήσια αδέλφια μας. Για παράδειγμα, όχι μακρινός συγγενής», είπε και αναφερόμενος στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, δήλωσε ότι έδειξαν μία καλή πρόθεση όλα αυτά τα χρόνια, που ωστόσο δεν αναγνωρίστηκε.

«Σκεπτόμενοι ότι θα μπορούσαμε να είμαστε μαζί, δεν συστήσαμε ένα κράτος. Μετά από αυτό τέθηκε το θέμα για ομοσπονδία και μετά τέθηκε η σύσταση μιας ανεξάρτητης δομής. Και κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας, τα Βαρώσια παρέμειναν κλειστά για την πιθανότητα να βρεθεί μια λύση. Ήταν μια κίνηση καλής θέλησης.

Και μετά φτάσαμε στο σχέδιο Ανάν, στο οποίο είπαν ‘ναι’. Επί χρόνια και χρόνια, ‘ομοσπονδία, ομοσπονδία, ομοσπονδία, αλλά εκείνοι (οι Ε/Κ) δεν αποδέχονταν την ισότητα των Τ/Κ. Είναι μια δομή που δεν αποδέχεται τα δικαιώματα και την ισότητα των Τ/Κ και δεν δέχεται να μοιραστεί τις πηγές πλούτου του νησιού. Επομένως, με τις άδειες που έχουν παραχωρηθεί στην κρατική εταιρεία πετρελαίων μας την ΤΡΑΟ, από την αναγνωρισμένη από εμάς ΤΔΒΚ, θα συνεχιστούν οι έρευνες και οι γεωτρήσεις».

Η Αρμενία συμπεριφέρεται όπως η Ελλάδα

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος αναφερόμενος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνέκρινε την Αρμενία με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι αντί να επιδιώκουν την εσωτερική ανάπτυξη των χωρών τους, εκδηλώνουν έχθρα απέναντι στην Τουρκία για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.

«Υπάρχει μία Αρμενία που, αντί να επιδιώκει την ανάπτυξη στο εσωτερικό της, προσπαθεί να καλύψει τα προβλήματά της στην εγχώρια πολιτική της σκηνή εκδηλώνοντας μία έχθρα απέναντι στην Τουρκία και έναν φόβο κατά των Τούρκων, όπως κάνει εδώ και καιρό η Ελλάδα», είπε, δηλώνοντας ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να συνδράμει στρατιωτικά το Αζερμπαϊτζάν.

«Αν υπάρξει κάποια μη αναμενόμενη εξέλιξη εκ μέρους της Αρμενίας και υπάρξει μία τέτοια πρόσκληση (από το Αζερμπαϊτζάν για στρατιωτική συνδρομή), η Τουρκία δεν θα διστάσει. Ο πρόεδρός μας δεν πρόκειται να διστάσει».