Κορωνοϊός - Βρετανία: Νέο σκληρό lockdown σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Κορωνοϊός - Βρετανία: Νέο σκληρό lockdown σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ένα νέο lockdown κατά του νέου κορωνοϊού για ολόκληρη τη χώρα, παρόμοιο με εκείνο που επιβλήθηκε όταν η πανδημία έπληξε τη χώρα τον Μάρτιο.

Όπως ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του, όταν η χώρα πολεμούσε την παλιά παραλλαγή «οι συλλογικές μας προσπάθειες λειτουργούσαν και θα συνέχιζαν να λειτουργούν», συμπληρώνοντας ότι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η νέα μετάλλαξη του ιού, είναι ανησυχητική.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι 50% έως και 70% πιο μεταδοτική, έτσι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να κολλήσουν τον ιό και να τον μεταδώσουν, πρόσθεσε.

Τα νοσοκομεία δέχονται επίσης μεγαλύτερη πίεση από την Covid 19 από ό, τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την έναρξη της πανδημίας, είπε.

Ο Τζόνσον σημείωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη τα ανησυχητικά στοιχεία, είχε γίνει «ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα» για να θέσουμε τη νέα πιο γρήγορη μετάλλαξη «υπό έλεγχο» και να βοηθήσουμε την ανάπτυξη του εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Πρέπει λοιπόν να εισέλθουμε σε ένα πανεθνικό lockdown, το οποίο είναι αρκετά σκληρό για να περιορίσει αυτήν την μετάλλαξη», δήλωσε ο Τζόνσον στο τηλεοπτικό του διάγγελμα και πρόσθεσε:

«Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση σας δίνει ξανά εντολή να μείνετε σπίτι».

Κλείνουν τα σχολεία

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα κλείσουν και θα ξεκινήσει τηλεκπαίδευση από αύριο.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι κατανοεί πλήρως την ταλαιπωρία που θα προκαλέσει σε γονείς και μαθητές αυτή η διαταραχή στην εκπαίδευση.

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι τα σχολεία δεν είναι ασφαλή για τα παιδιά», είπε, προσθέτοντας ότι τα παιδιά εξακολουθούν να είναι πολύ απίθανο να επηρεαστούν σοβαρά ακόμη και από τη νέα μετάλλαξη.

Τόνισε, ωστόσο, ότι τα σχολεία μπορούν να λειτουργήσουν ως «φορείς μετάδοσης», προκαλώντας την εξάπλωση του ιού μεταξύ των νοικοκυριών.

Οι εμβολιασμοί η ειδοποιός διαφορά

Όπως είπε, εάν δεν ληφθούν μέτρα τώρα, η ανθεκτικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας μπορεί να ξεπεραστεί εντός 21 ημερών.

Πρόσθεσε, όμως ότι υπάρχει «μια τεράστια διαφορά» σε σύγκριση με την τελευταία φορά, λέγοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «ξεκινά το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού στην ιστορία του» και μέχρι στιγμής «εμβολιάζει περισσότερους ανθρώπους από ό, τι στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Επεσήμανε ότι «ο ρυθμός εμβολιασμού επιταχύνεται» χάρη στην άφιξη του εμβολίου Oxford-AstraZeneca, το οποίο άρχισαν να λαμβάνουν οι ασθενείς νωρίτερα σήμερα.

Απευθυνόμενος στους πολίτες είπε ότι ξέρει πόσο «δύσκολο είναι» και πόσο «απογοητευμένοι» είναι. Αλλά «τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να ενωθούμε», είπε.

Οι επόμενες εβδομάδες «θα είναι οι πιο δύσκολες», σημείωσε.