Κ. Καδής: Υπ. Γεωργίας και Κυβέρνηση βρίσκονται στο πλευρό του Κύπριου αγρότη

Κ. Καδής: Υπ. Γεωργίας και Κυβέρνηση βρίσκονται στο πλευρό του Κύπριου αγρότη

Περιοδεία Κ. Καδή στην περιοχή ελ. Αμμοχώστου

Το μήνυμα ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και η κυβέρνηση βρίσκονται δίπλα στον Κύπριο αγρότη και παραγωγό και θα τον στηρίξουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά, έστειλε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Καδής.

Ο Υπουργός μιλούσε στο συσκευαστήριο πατατών στο Αυγόρου ύστερα από περιοδεία που πραγματοποίησε σε πατατοφυτείες που πλήγηκαν πρόσφατα από χαλάζι και πολυομβρία στην Ορμήδεια, το Ξυλοφάγου, το Λιοπέτρι και το Αυγόρου.

Στην περιοδεία του ο κ. Καδής συνοδευόταν από λειτουργούς του Υπουργείου, ενώ παρόντες στις επισκέψεις ήταν ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού Αντρέας Παπαπολυβίου και Τάσος Γιαπάνης και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πατατοπαραγωγών Ανδρέας Κάρυος.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Στις δηλώσεις του μετά από συζήτηση με τους παραγωγούς για τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους το τελευταίο διάστημα τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως «σήμερα είχαμε την ευκαιρία ιδίοις όμμασι να διαπιστώσουμε το εύρος της ζημιάς που έχουν υποστεί οι παραγωγοί μας, αλλά παράλληλα να στείλουμε και το μήνυμα ότι είμαστε δίπλα τους».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια διαβάθμιση ως προς το εύρος των ζημιών», εξηγώντας πως «είδαμε καλλιέργειες που έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, καλλιέργειες οι οποίες με αρκετή δουλειά μπορούν να ολοκληρωθούν, ωστόσο, θα έχουν επιπτώσεις ως προς τη συνολική παραγωγή, άρα και η αποζημίωση σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να είναι η ανάλογη».

Αναγνωρίζοντας τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί μας, σημείωσε, «αυτό που θα επιδιώξουμε είναι μέσα στις επόμενες μέρες να δοθεί μια προκαταβολή για την αποζημίωση που θα λάβουν συνολικά, ώστε να τους δοθούν ανάσες. Θα είναι μια τονωτική ένεση για τους ίδιους, ενδεχομένως για να ολοκληρώσουν και την καλλιέργειά τους στη συνέχεια και αφού ολοκληρωθούν οι καλλιέργειες και διαπιστωθεί στο τέλος ποιο ήταν το πραγματικό εύρος της ζημιάς, να αποδοθούν οι δέουσες αποζημιώσεις, οι οποίες θα λάβουν υπόψη, όχι μόνο τη μείωση της παραγωγής αλλά και τα επιπρόσθετα έξοδα στα οποία θα υποβληθούν οι παραγωγοί μας ούτως ώστε να ολοκληρώσουν την παραγωγή τους».

Ο κ. Καδής έστειλε ξανά «το μήνυμα ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και η κυβέρνηση βρίσκονται δίπλα στον Κύπριο αγρότη και παραγωγό και θα τον στηρίξουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές τις οποίες περνά».

CNA Tc7d181370919426a84f7b3ec396e43ec

Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Ε.Ε έχει προτεραιότητά της τη διαφύλαξη και την προστασία του Ευρωπαίου αγρότη. Μέχρι σήμερα, παρά τις έντονες προσπάθειες και του Υπουργού αλλά και ημών από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν υπήρξε έμπρακτη, άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση εκ μέρους της Ενωσης».

Πρόσθεσε ότι «θα εντείνουμε αυτή την προσπάθεια επειδή θεωρούμε πως όταν καταστρέφεται μια ολόκληρη περιοχή, όταν καταστρέφονται καλλιέργειες εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, τα οποία οφείλονται στην κλιματική αλλαγή για την οποία δεν ευθύνεται η Κύπρος - και η Ε.Ε έχει κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση, τότε η Ενωση οφείλει να ανταποκριθεί θετικά και να στηρίξει επιπρόσθετα τους αγρότες μας για να μπορέσουν να παραμείνουν στη γη τους».

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Ο κ. Χριστοφόρου είπε ακόμα ότι «εδώ το διακύβευμα για τους αγρότες μας είναι κατά πόσο με αυτές τις καταστροφές και τις άλλες ταλαιπωρίες που υφίστανται, θα μπορέσουν να παραμείνουν στη γη τους και να παράγουν αγροτικά προϊόντα. Είναι ηρωισμός σήμερα να είσαι αγρότης στην Κύπρο κάτω από αυτές τις συνθήκες αλλά με τη στήριξη του Υπουργού και του Υπουργείου και της Ε.Ε, που επιβάλλεται, ευελπιστούμε ότι θα κρατήσουμε ανθηρό τον αγροτικό μας τομέα».

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί έστειλαν το μήνυμα στον Υπουργό ότι οι ζημιές στις πατατοκαλλιέργειες είναι πολύ μεγάλες, αφού όπως εξήγησαν δεν είναι μόνο αυτές που φαίνονται σήμερα, αλλά είναι και αυτές που θα διαφανούν ύστερα από 15 μέρες, ενώ ζημιές θα υπάρξουν και από την εμπορία του προϊόντος.

Ανέφεραν ακόμα ότι η ικανοποίηση από τις ευεργετικές βροχές που έπεσαν φέτος σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, ήταν ζημιά για τους πατατοπαραγωγούς, προσθέτοντας πως από το 2015 οι παραγωγοί είναι χρεωμένοι και κατεστραμμένοι λόγω της ανομβρίας που υπήρξε στο νησί τα τρία προηγούμενα χρόνια, ενώ σήμερα η καταστροφή έγινε ως αποτέλεσμα των πλημμυρών και της χαλαζόπτωσης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ