Υπουργός Παιδείας: Πιο αποτελεσματική στρατηγική κατά εξαρτήσεων

Υπουργός Παιδείας: Πιο αποτελεσματική στρατηγική κατά εξαρτήσεων

Επιδίωξή μας είναι να έχουμε σύγχρονη και αποτελεσματική στρατηγική στο θέμα της καταπολέμησης των εξαρτήσεων, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής στο περιθώριο της Πανευρωπαϊκής Συνάντησης 39 χωρών, στη Λάρνακα, με θέμα την πρόληψη κατά των εξαρτήσεων.

«Για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας ιδιαίτερα στην εποχή μας», είπε ο Κώστας Καδής, «χρειάζεται η συνεργασία όλων, χρειάζεται και η επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη, χρειάζεται να βάλουμε μαζί τις εμπειρίες όλων των χωρών”.

«Κι’ αυτό ακριβώς κάνει η σημερινή πανευρωπαϊκή συνάντηση. Μεταφέρει στην Κύπρο την εμπειρογνωμοσύνη, τις εμπειρίες που έχουν συσσωρευτεί από την εφαρμογή προγραμμάτων ουσιαστικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», είπε.

«Αυτές τις εμπειρίες», πρόσθεσε, «πρέπει να τις αξιοποιήσουμε και εμείς για να εμπλουτίσουμε και τη δικιά μας στρατηγική στην οποία συμμετέχουν, κάτω από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο, πέραν των μισών Υπουργείων και θέλουμε συνεχώς να την εκσυγχρονίζουμε και να την κάνουμε πιο αποτελεσματική».

Στο χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Σχολική Μελέτη για το Αλκοόλ και άλλα Ναρκωτικά (ESPAD), τα αποτελέσματα της οποίας θα συζητήσουν οι συμμετέχοντες της συνάντησης.

Η έρευνα διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια και εστιάζει σε δεκαεξάχρονους μαθητές δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων σε 39 ευρωπαϊκές χώρες.

Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί η χρήση αλκοόλ και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών μεταξύ των μαθητών, αλλά και να διερευνηθεί ο βαθμός γνώσης τους, οι συμπεριφορές και οι αντιλήψεις για αυτό το θέμα.

Παράλληλα, η έρευνα εστιάζει σε ευρύτερα θέματα, όπως η φιλία, η βίαιη συμπεριφορά, η σχολική επίδοση και τα ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά, με στόχο την πρόληψη και θεραπεία των εξαρτήσεων.

Όπως είπε ο κ. Καδής, η εμπειρία δείχνει ότι ιδιαίτερα κατά την τελευταία δεκαετία η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα θέματα υγείας ενώ αποτελεί παράλληλα απειλή για την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια των πολιτών.

Το γεγονός ότι η έρευνα διεξάγεται με τη χρήση της ίδιας μεθοδολογίας και ερωτηματολογίου και στις 39 συμμετέχουσες χώρες, μας επιτρέπει να έχουμε μια έγκυρη σύγκριση των αποτελεσμάτων, καθώς και τους κατάλληλους μηχανισμούς πρόληψης τους σοβαρού αυτού προβλήματος, είπε.

Ανέφερε, τέλος, ότι στην Κύπρο την πρωτοβουλία ανέλαβε το επιστημονικό προσωπικό του ΚΕΝΘΕΑ, σε συνεργασία με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο και το Υπουργείο Παιδείας.

Στην συνάντηση απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος του ΚΕΝΘΕΑ Μητροπολίτης Ταμασσού Ησαΐας, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης και ο Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Άθως Γεωργίου.