Χαμός και ένταση τα ξημερώματα στη Ξυλοφάγου με κατοίκους και Βρετανούς στρατιώτες – Δείτε τι έγινε!

Χαμός και ένταση τα ξημερώματα στη Ξυλοφάγου με κατοίκους και Βρετανούς στρατιώτες – Δείτε τι έγινε!

Περίπου 300 Βρετανοί στρατιώτες εγκλωβίστηκαν από κατοίκους του Ξυλοφάγου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ενέργεια των στρατιωτών να αποκόψουν ακακίες, που βρίσκονται σε περιοχή Παναγίας Ευαγγελίστριας του Ξυλοφάγου.

Πρόκειται για έδαφος των Βρετανικών Βάσεων στα όρια της κοινότητας Ξυλοφάγου.

Σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη Ξυλοφάγου Τάσο Αγγλόγαλλο κοντά στις 0300 τα ξημερώματα γύρω στα 15 φορτηγά με περίπου 250 Βρετανούς στρατιώτες μετέβησαν στην περιοχή και άρχισαν να κόβουν ακακίες, ευκαλύπτους και οπωροφόρα δέντρα.

Κάτοικοι από το Ξυλοφάγου αντιλήφθηκαν τους Βρετανούς στρατιώτες και περίπου 800 άτομα μαζεύτηκαν και τους εγκλώβισαν στο χώρο.

Ο Κοινοτάρχης Ξυλοφάγου έδωσε οδηγίες να παρασχεθεί φαγητό και νερό στους Βρετανούς στρατιώτες.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι οι Βρετανικές Βάσεις είχαν αποφασίσει εδώ και δύο χρόνια να αποκόψουν τις ακακίες από τη συγκεκριμένη περιοχή, αφού όπως υποστηρίζουν είναι χώρος όπου στήνονται ξόβεργα για την παράνομη θήρευση αμπελοπουλιών.

Η "ομηρία" των Βρετανών στρατιωτών έληξε ειρηνικά λίγο μετά το μεσημέρι.

Αναστολή μέχρι το νέο έτος της απόφασης των Βρετανών για αποκοπή δέντρων στο δάσος της Ξυλοφάγου, που είναι έδαφος των Βρετανικών Βάσεων, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σημερινής σύσκεψης.

Σε δηλώσεις του ο Κοινοτάρχης Ξυλοφάγου Τάσος Αγγλογάλλος ανέφερε ότι μετά την ενέργεια των Βρετανών στρατιωτών να μεταβούν στην περιοχή Παναγίας Ευαγγελίστριας και να αποκόψουν δέντρα, γύρω στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο ίδιος, ο Πολιτικός Διοικητής των Βρετανικών Βάσεων και ο Αστυνομικός Διευθυντής των Βάσεων Δεκέλειας.

Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση «συμφωνήθηκε η αναστολή για όλη τη διάρκεια του 2016, της αποκοπής των δέντρων στη περιοχή, μέχρις ότου διεξαχθούν οι Δημοτικές Εκλογές και αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το νέο Κοινοτικό Συμβούλιο. Ακόμα συμφωνήθηκε όπως οι συγκεντρωθέντες κάτοικοι Ξυλοφάγου αφήσουν τους Βρετανούς στρατιώτες να επιστρέψουν με τα φορτηγά και τα μηχανήματα στη βάση τους».

Σημείωσε ακόμα ότι «επήλθε συμφωνία να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το Τμήμα Δασών μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προκειμένου να γίνει κάποια διαμόρφωση του δάσους της Ξυλοφάγου».

Επίσης οι Βρετανικές Βάσεις ανέλαβαν όπως προχωρήσουν σε ακύρωση της απόφασης που είχαν λάβει πριν από δύο περίπου χρόνια για αποκοπή των δέντρων που υπάρχουν στη περιοχή της Παναγίας Ευαγγελίστριας του Ξυλοφάγου, όπου υπάρχει και το πεδίο βολής τους.

Υπενθυμίζεται ότι γύρω στις 3 σήμερα τα ξημερώματα, 250 περίπου Βρετανοί στρατιώτες που επέβαιναν σε 15 – 20 φορτηγά, μετέβησαν στην περιοχή και με μηχανήματα άρχισαν να κόβουν ακακίες, ευκαλύπτους, πεύκα ακόμα και οπωροφόρα δέντρα.

Οι κάτοικοι της Ξυλοφάγου αντιλήφθηκαν την ενέργεια των Βρετανών και άρχισαν να συγκεντρώνονται στην περιοχή με αποτέλεσμα να τους εγκλωβίσουν στο χώρο και να μην τους αφήνουν να φύγουν.

Ο Κοινοτάρχης Ξυλοφάγου έδωσε οδηγίες και δόθηκε φαγητό και νερό στους Βρετανούς στρατιώτες, ενώ γύρω στις 12 το μεσημέρι η κατάσταση εξομαλύνθηκε και οι κάτοικοι αποχώρησαν από την περιοχή.