ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ: Πήγαν να τιμήσουν τους νεκρούς και βρήκαν τους τάφους ανοιχτούς στη Χοιροκοιτία!

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ: Πήγαν να τιμήσουν τους νεκρούς και βρήκαν τους τάφους ανοιχτούς στη Χοιροκοιτία!

Μεγάλες ζημιές στο κοιμητήριο Χοιροκοιτίας προξένησε η νεροποντή που σημειώθηκε στην κοινότητα την περασμένη βδομάδα. Κατέρρευσε ο δυτικός τοίχος προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε τάφους.

Λόγω διολίσθησης νερών και όγκων χώματος κατέρρευσε ο δυτικός τοίχος περίφραξης του κοιμητηρίου σε ακτίνα 40 μέτρων, με αποτέλεσμα 16 τάφοι να καταπλακωθούν από πέτρες και όγκους λάσπης και να υποστούν σημαντικές ζημιές.

Σε δηλώσεις του στον «Φιλελεύθερο» ο κοινοτάρχης της Χοιροκοιτίας, Χάρης Ιωάννου, τόνισε ότι πρόκειται για μεγάλη καταστροφή, τόσο στην περίφραξη όσο και στους τάφους, τη ζημιά των οποίων θα αποκαταστήσει το Κοινοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον ιερέα της κοινότητας, η ζημιά υπολογίζεται πέριξ των 60 χιλιάδων ευρώ, ενώ πρόχειρες εκτιμήσεις τεχνικών την ανεβάζουν ακόμα πιο πάνω. Ο κ. Ιωάννου είπε ακόμη ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο Χοιροκοιτίας θα επιδιώξει μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας και του Υπουργείου Εσωτερικών να εξεταστεί το ενδεχόμενο η κοινότητα να τύχει κάποιας βοήθειας για τη ζημιά που υπέστη, αφού η δαπάνη είναι δυσβάστακτη για τα οικονομικά της δεδομένα.

Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα

Ο κ. Ιωάννου χαρακτήρισε ευτύχημα το γεγονός ότι την ώρα της κατολίσθησης δεν υπήρχε κόσμος στη δυτική πλευρά του κοιμητηρίου όπου σημειώθηκε η κατάρρευση της περίφραξης, καθώς από τις πέτρες και τις λάσπες καλύφθηκαν οι πρώτοι στη σειρά τάφοι σε μήκος 40 μέτρων.

Συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας, με οδηγίες του επάρχου Οδυσσέα Χατζηστεφάνου, επισκέφθηκαν το κοιμητήριο Χοιροκοιτίας και κατέγραψαν τις ζημιές.

Όσον αφορά στις ζημιές στους 16 τάφους που καλύφθηκαν από τις πέτρες και τις λάσπες, υπολογίζονται σε 30 ώς 35 χιλιάδες ευρώ, αφού σε κάποιους από αυτούς η μαρμάρινη επικάλυψη κοστολογείται μέχρι και πέντε χιλιάδες ευρώ.

Η ζημιά έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους, κυρίως συναισθηματική, αφού από την ορμή με την οποία έπεσαν οι πέτρες και οι λάσπες πάνω, κάποιες πλάκες άνοιξαν στα δύο ή και μετακινήθηκαν από το σημείο που ήταν εφαρμοσμένες.

Με οδηγίες του Κοινοτικού Συμβουλίου άρχισε ήδη η μετακίνηση των μπάζων από λάσπες, πέτρες και σπασμένες ταφόπλακες από τη δυτική πλευρά του κοιμητηρίου, ενώ μελετούνται προσωρινοί τρόποι προστασίας της δυτικής πλευράς, αφού σε περίπτωση επανάληψης νέας δυνατής βροχόπτωσης, ίσως προκληθούν νέες μεγάλες καταστροφές στον χώρο.

Χείμαρρος η αιτία της καταστροφής

Μαζί με αυτό το πρόβλημα, το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει ήδη να αντιμετωπίσει και την απαίτηση των οικογενειών στις οποίες ανήκαν οι τάφοι που υπέστησαν ζημιές, για την όσο πιο σύντομη αποκατάστασή τους.

Κάποιοι από τους κάτοικους της Χοιροκοιτίας επεσήμαναν στον «Φ» πως η καταστροφή, εν πολλοίς, οφείλεται στο γεγονός ότι η νεροποντή ήταν μεν ολιγόλεπτης διάρκειας αλλά πολύ ισχυρής έντασης, με αποτέλεσμα τα χωράφια να μην απορροφήσουν το νερό και να δημιουργηθεί χείμαρρος.

Πηγή: εφ. «Φιλελεύθερος»/Πάμπος Βάσιλας