Κύπρος 2019: «Κολυμπούν»με τις πρώτες βροχές χιλιάδες κάτοικοι - Απάντηση Υπ. Εσωτερικών

Κύπρος 2019: «Κολυμπούν»με τις πρώτες βροχές χιλιάδες κάτοικοι  - Απάντηση Υπ. Εσωτερικών

Χάθηκαν για άλλη μια χρονιά στις μελέτες - Δηλώσεις

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Απίστευτη ταλαιπωρία βιώνουν 2000 και πλέον κάτοικοι  μιας από τις πιο σημαντικές πόλεις της Κύπρου μόλις βρέξει. Όταν« ανοίξουν» οι ουρανοί η περιοχή μετατρέπεται σε Βενετία και αντί αυτοκίνητα χρειάζονται γόνδολες για τις μετακινήσεις. Σαφώς μιλάμε για την περιοχή «Καμάρες» στη Λάρνακα που βρέθηκε  στο επίκεντρο και πάλι μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που ξέσπασαν το Σάββατο και σε ελάχιστα λεπτά έγινε το έλα να δεις. 
 
Υπάρχει εξήγηση
 
Το «Νewsbomb» έψαξε το θέμα συνομιλώντας με πολίτες που επηρεάζονται. Η περιοχή καλύπτει τρεις ενορίες Καμάρες, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και Ζήνων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στην περιοχή Καμάρων όπου με τις πρώτες ακόμα και ελαφρές βροχές γίνεται ανυπόφορη η κατάσταση. 
 
 
Ο εκ των κοινοταρχών του συμπλέγματος της περιοχής Μιχαλάκης Κομμιάτης έδωσε τη δική του εξήγηση για τις πλημμύρες. Όπως είπε, φράσσονται οι σχάρες με χόρτα και άλλα ξένα σώματα που γειτνιάζουν με τον ποταμό Καλού Χωριού και με τη συνδρομή των βροχών έστω και μικρής διάρκειας γίνονται πλημμύρες»
 
 Ο κ. Κομμιάτης παρατήρησε ότι η ευαίσθητη στις πλημμύρες περιοχή γειτνιάζει με τη βιομηχανιική περιοχή Αραδίππου. Απο τα εργοστάσια καταλήγει νερό στον ποταμό, ενώ δεν υπάρχουν ούτε λεκάνες απορρόφησης του νερού. Ο κ. Κομμιάτης δεν δίστασε να παρομοιάσει την ορμή του νερού σαν τον ιστορικό  «Κεφαλόβρυσο» στην κατεχόμενη Κυθρέα. Όπως είπε νερό στον ποταμό υπάρχει ακόμα και τον χειμώνα.
 
 
«Έγιναν και λάθη»
 
Ο κοινοτάρχης Καμάρων Αγαμέμνων Αγαμέμνονος μιλώντας στο «Νewsbomb υπογράμμισε  ότι «συνέπεια της κατάστασης είναι η διάπραξη λαθών. Όπως εξήγησε τη φετινή χρονιά τα δεδομένα  ήταν καλύτερα, ενώ πίστωσε τους αρμόδιους φορείς για τις προσπάθειές τους. Ο κ. Αγαμέμνονος είπε ότι  η φραγή των  σχαρών με χόρτα και άλλα αντικείμενα  επηρεάζει αρνητικά.
 
Ο Υπουργός .. λογοδοτεί
 
Η βουλευτίνα του ΑΚΕΛ Λάρνακας Ευανθία Σάββα υπέβαλε σχετικό ερώτημα στον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη για το πρόβλημα στις Καμάρες.
 
Ο Υπουργός σε απάντησή του ανέφερε ότι: 
 
1. Τα προβλήματα δημιουργούνται λόγω της ροής όμβρυων υδάτων κατά τη χειμερινή περίοδο στη λεκάνη απορροής του ποταμού Καλού Χωριού που διέρχεται από την εν λόγω περιοχή. Ταυτοχρόνως, παρατηρείται ανεπάρκεια του συστήματος συλλογής νερών και του δικτύου σωλήνων αποχέτευσης. 
 
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
 
Υδρολογική μελέτη
Ο Υπουργός έγραψε ότι μετά τις πλημμύρες του 2014 κρίθηκε αναγκαία η διενέργεια υδρολογικής μελέτης που αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Τη μελέτη ετοιμάζει κοινοπραξία ιδιωτικών γραφείων Συμβούλων Μελετητών με σκοπό το σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία των οικιστικών ζωνών τόσο στις Καμάρες όσο και σε άλλες ευάλωτες περιοχές του Δήμου Λάρνακας και Αραδίππου.
 
 
Τι περιλαμβάνει η μελέτη
 
Η μελέτη θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη και θα περιλαμβάνει τα εξής:
 
-Kατάλληλα έγγραφα για τεχνικές και γενικές προδιαγραφές
 
-Προκήρυξη διαγωνισμού όπου θα επιλεγεί η Εταιρεία για την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων.
 
-Θα καθοριστεί η ημερομηνία έναρξης και υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων.
 
 
Ο κ. Πετρίδης στο σημείωμά του παρατήρησε ότι έγιναν με πρωτοβουλία της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας αρκετά αντιπλημμυρικά εργα που επίλυσαν σε πολύ σημαντικό βαθμό το πρόβλημα.
 
Όπως έγραψε ο κ. Πετρίδης ο Δήμος Λάρνακας προβαίνει σε συντήρηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων φρεατίων υδροσυλλογής που βρίσκονται στην περιοχή και όχι μόνο.