Βυθίζονται σπίτια στο Πισσούρι λόγω επιπολαιότητας αρμοδίων

Βυθίζονται σπίτια στο Πισσούρι λόγω επιπολαιότητας αρμοδίων

Χάσικος: Ένοχοι οι μελετητές, αλλά αποπομπή ευθυνών από κυβερνητικές υπηρεσίες.

Ευθύνες καταλόγισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος αναφερόμενος σε μελετητές για τις ζημιές που υπέστησαν οικίες στο Πισσούρι, σε σημεία όπου το υπέδαφος κατά κάποιο τρόπο δεν ήταν στέρεο, έτσι ώστε να μπορείς με ασφάλεια να οικοδομήσεις.

«Δυστυχώς κτίστηκε ένας οικισμός πάνω σε ένα χώρο που από κάτω είναι γεμάτος νερό» εξήγησε ο Υπουργός χαρακτηρίζοντας την περιοχή «Λίμνες» απαγορευτική για κατασκευές, εκτός και εάν λάμβανε όλα εκείνα τα μέτρα μηχανικής που να διασφαλίσει ότι η υποδομή είναι σε γερό έδαφος.

Πρόσθεσε ότι επειδή ακριβώς «έγιναν λάθη, επιπόλαιες προσεγγίσεις από πλευράς μελετητών, φθάσαμε στο σημείο που είμαστε σήμερα πολλές κατοικίες να έχουν ζημιές και καλείται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα».

Σημείωσε ότι δόθηκε ένα κονδύλι στις υπηρεσίες έτσι ώστε να προχωρήσουν λαμβάνοντας μέτρα πρόληψης αλλά και στη συνέχεια σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, τους πωλητές αλλά και τους μελετητές να βρεθεί τρόπος να διασφαλιστούν αυτές τις κατοικίες.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν ευθύνες σε κρατικές υπηρεσίες, είπε ότι τον καιρό που χαρακτηρίστηκε η περιοχή εκείνη ως οικιστική δεν υπήρχε νομοθεσία που να επιβάλλει στο Κράτος, στον Υπουργό Εσωτερικών, πριν χαρακτηρίσει τη ζώνη ως οικιστική ότι προηγούμενα έπρεπε να γίνουν οι αναγκαίες μελέτες για την περιοχή.

«Η νομοθεσία ψηφίστηκε αργότερα», είπε, αλλά τόνισε ότι οι μελετητές είχαν έκτοτε και έχουν και σήμερα την ευθύνη μελέτης ότι αυτό που θα οικοδομήσουν είναι ασφαλές. «Υπάρχουν ευθύνες, ναι, και είναι αυτό που θα διαφανεί μέσα από την ολοκλήρωση της μελέτης έτσι ώστε να δούμε ως Κυβέρνηση πώς θα βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους».