Στο Πισσούρι κλιμάκιο για τις ετοιμμόροπες κατοικίες

Στο Πισσούρι κλιμάκιο για τις ετοιμμόροπες κατοικίες

Περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει στο κράτος η αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή.

Τη Δευτέρα κλιμάκιο της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού θα επισκεφθεί την περιοχή Λίμνες στο Πισσούρι όπου υπάρχουν ετοιμόρροπες κατοικίες που κτίστηκαν σε έδαφος με σοβαρότατα προβλήματα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης είπε ότι ενημερώθηκαν από τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο για την άσχημη κατάσταση, όπως είπε, σε μια κατοικημένη περιοχή όπου δυστυχώς λόγω μη ολοκληρωμένων ενεργειών και μελέτες αλλά και με τη συμβολή του κράτους που εξέδωσε τις άδειες, κτίστηκε σε μια περιοχή όπου προηγούμενα ήταν λίμνες γύρω στις 80 κατοικίες που σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα.

"Εγινε, είπε, μια επιστημονική ανάλυση για το πού είναι το πρόβλημα και είναι περιττό αφού ήταν λίμνες προηγούμενα, τα σπίτια να κάθονται στο νερό", διευκρίνισε ο κ. Λαμάρης. "Ούτε οι πωλητές, ούτε και η κυβέρνηση", είπε,"μπόρεσαν τη δεδομένη στιγμή να πάρουν μέτρα για να αποτραπεί".

Ανέφερε ότι πολύ σωστά προχώρησε η Κυβέρνηση με την επιστημονική μελέτη και με δορυφόρους και άλλους τρόπους έχει καταδειχθεί το πρόβλημα, σημειώνοντας ότι τα κόστα είναι ασφαλώς ψηλά για μια ολόκληρη περιοχή για να αποκατασταθεί σε τέτοιο βαθμό το έδαφος ώστε να μη είναι επικίνδυνο.

Εμείς, είπε, καλέσαμε την κυβέρνηση στο βαθμό που είναι δυνατό μαζί με τους κατοίκους να βρουν λύσεις ώστε με τη συμβολή όλων να βοηθήσουν αυτό τον κόσμο να ζει σε ασφαλή σπίτια.

Ανέφερε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε με τον αρμόδιο έπαρχο ότι θα γίνει συνάντηση στο χωριό για να δουν τις συγκεκριμένες κατοικίες και εκείνες για τις περιπτώσεις τις οποίες είναι άκρως επικίνδυνες οι κατοικίες να βρεθεί τρόπος μετακίνησης αυτών των οικογενειών και να δούμε μετά πώς θα αποκαθίσταται.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος, είπε ότι ακούστηκε για επτά και 20 εκατομμύρια.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι συζήτησαν τα τεράστια προβλήματα των οικοδομών που ανεγέρθησαν στην περιοχή Λίμνες και υπάρχει συναπόφαση για τις οικοδομές που κρίθηκαν ετοιμόρροπες ότι θα τις επισκεφθούν την Δευτέρα κλιμάκιο της επαρχιακής διοίκησης για να δει ότι ακριβώς ότι υπάρχει άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το γενικότερο πρόβλημα ωστόσο, έγκειται στο ότι η πολιτεία δεν ενημέρωνε σωστά τους μελετητές στον ουσιώδη χρόνο σε σχέση με τα προβλήματα για το υπέδαφος στην περιοχή και οι μελετητές κατά τον χρόνο που άνοιγαν τα θεμέλια, δεν έκαναν θεμελιώσεις με τέτοιο τρόπο που να αντιμετωπίσουν τα σαθρά χώματα στην περιοχή και τις περιπτώσεις από τη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων νερού.