Ξανά στο προσκήνια ο θάνατος της 20χρονης στη Λεμεσό

Ξανά στο προσκήνια ο θάνατος της 20χρονης στη Λεμεσό

Mετά από δεκαπέντε και πλέον χρόνια από τον θάνατο της Οξάνα Ράντσεβα, άρχισε χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού η εκδίκαση της υπόθεσης του θανάτου της 20χρονης Ρωσίδας.

Η Ράντσεβα ήρθε στην Κύπρο στις 16 Μαρτίου του 2001 για να εργαστεί ως χορεύτρια σε καμπαρέ και εννέα μέρες αργότερα βρέθηκε νεκρή μετά από πολυτραυματισμό λόγω πτώσεως από το μπαλκόνι του διαμερίσματος όπου διέμενε στη Λεμεσό. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι δύο πρώην μέλη της Αστυνομίας και ο πρώην εργοδότης της.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση που αφορούσε προσφυγή του πατέρα της 20χρονης Ρωσίδας χορεύτριας για τον ανεξήγητο θάνατο της κόρης του, στις 28 Μαρτίου 2001 στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάσθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του άρθρου 2 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (δικαίωμα στη ζωή) καθώς και για τη μη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας, για παραβίαση του άρθρου 4 (απαγόρευση της δουλείας και της καταναγκαστικής εργασίας) και για παραβίαση του άρθρου 5 (δικαίωμα στην ελευθερία και ασφάλεια).

Για την ίδια υπόθεση καταδικάσθηκε και η Ρωσία, για παραβίαση του σχετικού άρθρου της Σύμβασης που απαγορεύει τη δουλεία και την καταναγκαστική εργασία.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΑΔ, η Οξάνα Ράντσεβα έφθασε στην Κύπρο στις 16 Μαρτίου 2001, εφοδιασμένη με βίζα παραμονής ως καλλιτέχνιδα, προκειμένου να εργασθεί ως χορεύτρια σε κυπριακό καμπαρέ. Τρεις ημέρες αργότερα εγκατέλειψε το κατάλυμα όπου φιλοξενείτο και την εργασία της, αφήνοντας ένα σημείωμα στο οποίο εκδήλωνε την επιθυμία της να επιστρέψει πάλι στη Ρωσία.

Πηγή: Φιλελεύθερος