Στην περιοχή Φασουρίου το 1860 κατοικούσαν 500 Τζερκέζοι από την Κιρκισία!

Στην περιοχή Φασουρίου το 1860 κατοικούσαν 500 Τζερκέζοι από την Κιρκισία!

Στην δυτική περιοχή της Λεμεσού, στο έμπα του Φασουρίου, υπάρχει μια κοινότητα που ονομάζεται Τσερκέζ Τσιφλίκ.

Μια κοινότητα που δεν ανήκει ακόμα στον Δήμο Λεμεσού, γιατί με δημοψήφισμα το 2012 είπε όχι στην ένταξη της στον Δήμο. Τότε επί συνόλου 33 εγγεγραμένων ψηφοφόρων οι 11 απέρριψαν την ένταξη, οι 5 τάχθηκαν υπέρ, ενώ υπήρχε και μια αποχή!

Σημειώνεται ότι το 1946 στη συγκεκριμένη περιοχή κατοικούσαν 41 χριστιανοί και 17 μουσουλμάνοι, ενώ το 1960 οι χριστιανοί ήταν 43 και 13 οι μουσουλμάνοι. Σήμερα οι κάτοικοι της κοινότητας είναι όλοι χριστιανοί.

Ωστόσο όπως πληροφορούμαστε, η πιο πάνω κοινότητα αναμένεται σύντομα να ένταχθεί στο Δήμο Λεμεσού, καθόσον εκτιμάτα ότι τα οφέλη που θα προκύψουν από τη ραγδαία ανάπτυξη που παίρνει η περιοχή, είναι πολλαπλάσια για την ίδια και τους λιγοστούς κατοίκους της, αν την "διαχείριση" της αναλάβει ο Δήμος Λεμεσού.

Ιστορικά αναφέρεται ότι το 1860, κατά την διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου και με την κατάληψη της Κιρκασίας από τους Ρώσους χιλιάδες Τζερκέζοι είχαν διωχθεί από το καθεστώς και διαφύγει σε διάφορα μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατίας.

Ετσι 500 περίπου Τσερκέζοι την περίοδο αυτή ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην σημερινή κοινότητα Τσιερκέζ Τσιφλίκ όπου ασχολούνταν κυρίως με την γεωργία και τα τσιφλίκια.

Όλοι τους όμως αφανίστηκαν από ασθένειες που προκαλούσαν τα έλη της περιοχής. Κάπου στη περιοχή μάλιστα υπάρχει και μουσουλμανικό νεκροταφείο που ήταν προηγουμενως τζαμί.

Διαβάστε περισσότερα για την Κύπρο ΕΔΩ!