Τα σπίτια που καταρρέουν στο Πισσούρι κάνουν τον γύρο της Βρετανίας (Φωτος)

Τα σπίτια που καταρρέουν στο Πισσούρι κάνουν τον γύρο της Βρετανίας (Φωτος)

Δεκάδες απελπισμένες οικογένειες

Με τις ζημιές σε οικίες Βρετανών στο Πισσούρι λόγω κατολισθήσεων του εδάφους, ασχολείται η βρετανική Daily Mail.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι 17 οικογένειες έχουν ήδη απομακρυνθεί από την περιοχή, όπου όμως τουλάχιστον 70 σπίτια καταρρέουν. 

Σχολιάζεται χαρακτηριστικά ότι για τους ανθρώπους που ζουν εκεί «το όνειρο θρυμματίζεται».

Anne Everett and Don Everett, who's garden and house has started to twist due to the landslide

Σημειώνεται ότι τα ρήγματα στο έδαφος πιστεύεται ότι προκαλούνται από υπόγειες κατολισθήσεις που δημιουργούνται από ροές νερού κάτω από το έδαφος λόγω βαρέων βροχοπτώσεων και λόγω της έλλειψης στέρεου αποχετευτικού συστήματος.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Το ρεπορτάζ της Mail προσθέτει ότι «δεκάδες απελπισμένες οικογένειες έχουν εκλιπαρήσει την κυπριακή κυβέρνηση να τις βοηθήσει», υποστηρίζοντας ότι αν είχαν γίνει ενέργειες όταν διαπιστώθηκε για πρώτη φορά το πρόβλημα προ ετών, τότε η έκταση της καταστροφής θα ήταν πολύ μικρότερη.

Home now worthless: Peter and Kayt Field's luxury four-bed villa with swimming pool was declared 'unfit for habitation' in March 2016

Ένας από τους επηρεαζόμενους Βρετανούς δηλώνει στην εφημερίδα ότι παρά παλαιότερες υποσχέσεις από την κυβέρνηση, δεν έχει ληφθεί κάποιο μέτρο που να τους καλύπτει.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι μια ομάδα κατοίκων πιστεύει πως η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να αιτηθεί κονδύλια από το ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λευκωσία επιβεβαίωσε στην εφημερίδα μέσω εκπροσώπου ότι είναι σε συζητήσεις με την κυπριακή κυβέρνηση για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα.

Επικαλούμενη εκπρόσωπο του κυπριακού Υπουργείου Εσωτερικών, η Daily Mail αναφέρει πως γίνεται παραδεκτό ότι υπάρχουν «σοβαρά προβλήματα αστάθειας εδάφους», κατηγορώντας τους εργολάβους που ανήγειραν τις κατοικίες, συστήνοντας στους κατοίκους να κινηθούν νομικά εναντίον τους.

Πηγή: KYΠΕ/Daily Mail